Menu

Fynboerne

1892-10

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Laura Warberg

Dokumentindhold

Der er to gode handelsskoler i København, og Alhed Larsen har mødt Hr. Henckel, der leder den ene. Alhed foreslår, at Christine straks kommer til København og begynder på et tremåneders handelskursus. Hun og Alhed kan bo sammen hos Laudrups og derved spare en masse penge. Henckel sagde, at der var gode chancer for et job efter kurset.
Alhed er ked af, at hun ikke kommer med til høstgildet, men hun glæder sig til at få besøg af sin far.

Transskription

Lørdag Aften

Kæreste Moder!
Tak for Dit Brev, som laa til mig, da jeg i Dag kom hjem fra Fabrikken.
Jeg har i Eftermiddag skaffet mig nogle Oplysninger om Handelskolen, og vil strax meddele Dig dem. - - Jeg fik af en af de unge Piger her at vide at der findes 2 Handelskursus, som ere gode, det ene er Henckels, det andet Nehms; desværre var begge disse Herrer nylig flyttede, saa det var med stor Møje og kun ved Hjælp af Politibetjente og Urteboder, at jeg fandt den ene nemlig Hr Henckel. Jeg kom op i hans Privatbolig, og fandt i ham en meget velvillig Mand, der gav mig følgende Oplysninger: Det var meget almindeligt at nøjes med et 3 Maaneders Kursus, og man kunde faa en meget god Plads efter det; + [under en linje nederst på side 2 er tilføjet følgende:] + han mente 30 at begynde med, men det kunde ikke avancere til mere end 40 cirka [tilføjelse slut]
Akademiet hjælper Eleverne til at faa Pladser. Et 3 Maaneders Kursus begynder hvornaarsomhelst. - - -
Naar nu jeg maatte raade saa skulde Christine herind strax at tage fat; Arbejdstiden er jo kun 2-3 Timer daglig, saa det kunde jo ingenlunde overanstrænge hende selvom hun endnu er mat i Sokkerne. Men nu kommer først den egentlige Grund til at jeg skriver saa expedit. Jeg har nemlig i Dag faaet en glimrende Idé som jeg strax maa udvikle for Dig: - Hvis Christine kom herind kunde hun og jeg i de 3 Maaneder, det Kursus varer, flytte over paa anden Afdeling; der er Betalingen kun 15 Kr. pr Maaned, saa vi kunde tilsammen leve for det samme der, som jeg betaler her, og endda blev der 6 Kr. tilovers til Kursus. - - Jeg synes det er en glimrende idé; - at der ikke er videre komfortabelt paa 2den Afdeling, behøver vi jo ikke at bryde os om, vi behøver jo næsten ikke at være hjemme. Der findes enkelte 2-Mandsværelser, mulig vi kunde faa et saadant. Hvis ikke kunde vi vist komme til at bo sammen med Frk Feitrup paa et 4-Mandsværelse og mulig at Andrea Brandt kommer herind, i saa Fald skal hun ogsaa bo paa anden Afd. – Hvis Christine kom nu straks, saa kunde hun være færdig til sidst i Januar og mulig til den Tid have en Plads. Jeg vilde saa gaa over til Lautrups og tale med dem om at vente med Værelset til Februar. –
Alt dette maa jeg endelig have Svar paa strax; jeg haaber, at Svaret bliver tilfredsstillende, d.v.s. at Christine kommer herind med det første. – Send hende bare herind, vi skal nok klare os, uden at Fader behøver at hjælpe til. – Skade at dette Brev kommer efter at Fader er rejst; Skal jeg selv tale med ham derom. Christine kunde vist sagtens faa en god Plads, han sagde, at det kom meget an paa, hvordan de unge Piger var, om Haandskriften var god, om de havde lidt Anlæg for Regning o.s.v. og tillige vilde hendes Kundskaber i Sprog komme hende til gode. - - Men hvis det er umuligt, saa lad hende komme strax, hvis hun først kommer efter Jul, blev det saa sent med Lautrups og det Sted maatte nødig gaa fra os. –
- - Nu maa jeg slutte da Kl er mange, jeg kom saa sent til at skrive, da Frk Rosenørn havde inviteret mig til et Parti ”Halma” efter The. – Jeg glæder mig til Fader kommer i Morgen jeg tager imod ham paa Banegaarden.
Jeg tænker med Græmmelse paa Høstgildet i Aften, hvem der bare var med!!!
Masser af Hilsner til Eder alle!
Din Alhed.
Jeg har faaet mine 40 Feriekroner i Dag, i Morgen skal Frk. Rosenørn have 72, og sa har jeg enda 12 [teksten fortsætter henover side 5, nederst] Kr tilbage jeg har ikke [”ikke” overstreget] næsten ikke givet en Øre ud i alle disse Dage.

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Det må være skrevet i oktober måned, eftersom Alhed er inde på, at søsteren vil kunne være færdig med et tremåneders kursus sidst i januar, hvis hun kommer til København straks. Året er formodentlig 1892, hvor Alhed Larsen netop boede i København. I efteråret 1891 var søsteren, Christine, gravid, så da ville hun næppe påbegynde uddannelse.

Alheds søster, Christine, fødte i marts 1892 et barn udenfor ægteskabet. Pigen blev bortadopteret. Det er muligvis årsagen til, at Alhed skriver om, at Christine "endnu er mat i Sokkerne".
Alhed Larsen boede til leje hos Laudrup i København, mens hun arbejdede på Den Kongelige Porcelænsfabrik.

Warberg Kerteminde egns- og Byhistoriske Arkiv BB 2094

Nej

Testamentarisk gave til Østfyns Museer fra Laura Warberg P.