Menu

Fynboerne

1910

Afsender

Anna Syberg

Dokumentindhold

Anna Syberg forstår ikke, hvorfor Ernst Goldschmidt er så utilfreds med Bøjesens ophængning på Den Frie.
Hun forklarer i en tilføjelse til brevet skrevet næste morgen, at Fritz Syberg efter hendes opfattelse maler bedst, når han er udsat for ærgelser eller modgang.

Transskription

Torsdag Mogen Aften
Kære Goldschmidt!
De må ikke lade Dem give hen af Verdens Modgang. Hvad jeg har beundret hos Dem var netop Koldblodighed. Hvad De synes er forbrudt mod Bøjesens Billeder kan De gøre godt igen ved at skrive smukt om dem. Jeg synes Bøjesens Billeder er så smukke at selv den usleste Plads på den Frie ikke vilde kunnet skade dem synderligt, så jeg forstår ikke Deres og hans oprevethed. Han så forresten meget tiltalende ud, ligner sine Billeder. Altså skriver De - ikke?
Deres hengivne
Anna Syberg.

Fredag Morgen Syberg har en vidunderlig Ævne: Naar han har haft Modgang eller Ærgrelser har det altid haft en stimulerende Virkning paa ham, han har kastet sig ud i Arbejdet med ligesom forøgede Ævner, han har altid malet sine bedste Billeder under saadanne Forhold. Der er, noget stort deri. Hvis De anede hvad han har haft at kæmpe imod- en Hundrededel havde slaaet enhver anden ned. Jeg siger Dem dette, fordi jeg synes om Dem og gerne vilde stive Dem af. Jeg vilde blive glad om Deres Ærgrelse slog ud i endnu et smukt Billede eller en smuk Artikel.
Deres A.S.

Fakta

PDF
Brev

dansk

Brevet er udateret. Rostrup Bøyesen var assistent ved Kunstakademiet 1910-19. Forbigåelse af den særdeles afholdte og respekterede lærer til et professorat i malerkunst førte til strejke blandt eleverne. Det er formodentlig denne sag, Anna Syberg refererer til i sit svarbrev til den fortørnede Ernst Goldschmidt.

Den Frie, beliggende på Oslo Plads i København, blev stiftet i 1891 af danske billedkunstnere i protest mod adgangskravene til det etablerede Charlottenborg.

Kilde: Wikipidia

Brevet er renskrevet på skrivemaskine af ukendt person. Det vides ikke, hvor originalen befinder sig. Der er transskriberet efter kopien.

Boet efter Peter von Syberg, som var Anna og Fritz Sybergs barnebarn.