Menu

Fynboerne

1910-02-16

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz Syberg takker for, at Johannes V. Jensen har sendt ham sine samlede værker. Dog mangler der to bøger. Syberg husker især en passage fra bogen Bræen. Og han har lært sig selv bedre at kende ved at læse Jensens bøger - ikke ubetinget behageligt. Jensen har ønsket at købe et billede på Sybergs udstilling, og Syberg beder ham tage imod det uden betaling.
Syberg bliver i København 14 dage endnu og håber, at han kan komme på besøg hos Johannes V og Else Jensen.

Transskription

Falkoneralleen 73 B
16-2-10

Kære Joh. V. Jensen.
De har beredt mig en stor Glæde ved at sende mig Deres samlede Værker. (Jeg savner for Resten ”Ejnar Elkjær” og ”Danskere”) Alle [[ordet ”Alle” overstreget] Deres Bøger vil – alle – gøre Danmark levende for mig. Tilgiv at jeg siger det, men det forekommer mig at jeg ved at læse Dem, (og for Resten også ved at være sammen med både Dem og deres Kone) er stødt på nogle af den dansk Races ypperligste Egenskaber. Det er dog rigtig når De blandt Deres Arbejder anbefaler mig Bræen Der findes et lille Afsnit i den, der hedder Lærken. Jeg erindrer noget om ”Byger der kommer og går” og om en lille Pige der rækker en lille Finger ud mod Enebærbusken og mærker den stikker… men jeg vil ikke begynde at drage Erindringer frem om alle de lykkelige Øjeblikke jeg har havt ved at læse Dem, men hellere sige Tak for dem alle.

For [ordet ”For” overstreget] De kunde gøre mig en stor glæde ved at modtage den Lap De har valgt på min Udstilling som en Erindring om En der alligevel står i stor Gæld til Dem. Det er nemlig ikke ubetinget Fornøjelse jeg har havt af at læse Deres Bøger. De har skaffet mig en Del Arbejde med at forstå – ikke Dem – men mig selv, befrugtet mig og den Slags Selvfornyelser foregår nu en Gang uden visse Anstrengelser der ikke er umiddelbart behagelige. Idet jeg altså går ud fra at De ikke viser mig den Tort at sige Nej til et oprigtigt ment Tilbud betragter jeg denne Sag som ordnet.
Jeg bliver her i Byen endnu i 14 Dage og vilde gærne have Lov at komme op og hilse på Dem og deres Frue inden jeg rejser. Dersom De rejser herfra inden [ordet ”inden” overstreget] Byen i dette Tidsrum beder jeg herved Dem eller Deres Frue være så elskværdige at med [ordet ”med” overstreget] sende mig et Ord derom da det vilde gøre mig ondt at skilles fra København uden at få sagt Dem begge farvel.
Med de bedste Hilsener er jeg Deres begges hengivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Det vides ikke, hvem Fritz Syberg opholdt sig hos på Falkonér Allé 73 B.
Johannes V. Jensen og Fritz Syberg lærte hinanden at kende under den såkaldte Bondemalerstrid, hvor en gruppe symbolistiske malere angreb Fynbomalerne verbalt i Politiken.

Falkonér Allé 73 B
Else Jensen

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv