Menu

Fynboerne

1911-05-05

Modtager

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Johannes V. Jensen skriver om sin snue og hvordan Else varter ham op. De drømmer om at bo på Isle of Wight og han mener, Fritz Syberg også bør prøve at bo i England. Derudover diverse andet, blandt andet at han vil forsøge at sende sin seneste bog, som har vakt røre i andedammen.

Transskription

5 Maj 11

Kære Ven

Skubbet op i Hovedpuder og med en Aargang af Ill. Tidende fra 1864 til Underlag skriver jeg dette. Jeg har Snue og bliver dægget for af Else som elsker naar jeg leger syg. Udenfor er det stille og vil give Varme opad dagen, jeg kan se de grønne Træer i Frederiksberg Have. Vi er kommen hjem fra Rejsen, som var god, og er ikke kommen hjem alligevel. Børnene er jo borte i Kalundborg, og jeg bryder mig ikke rigtig mere om Købehavn. Vi drømmer om at tage til Øen Wight og bo. Kanalen, det var det jeg sagde. Tænk dig Dieppe med blomstrende Frugttræer, høje Kalkklinter med grønne Volde foroven og Kanalen melket og opalgrøn nedenunder! Jeg kastede en Flintesten i Stranden og viede dig til at finde den. Hvorfor slås du med skidne Løgspisere? Vi skal leve i England. De har slette Malere derovre, du burde forny den danske Indvandring. Har du ikke 8 Aar til England? Jeg vil lave en Bog om Vilhelm Erobreren. Ved du af at paa Wight er der ingen Vinter, der gror Myrter? ---Nu har jeg spist Byggrynsgrød med tyk raa Fløde og kogte udhuldnede Svesker, om lidt kommer Else med en Krydder og ber mig endelig spise den. Om en Time staar den syge Mand op, ryster sig og gaar i Byen. Fuglesang! Bogfinken vrinsker udenfor Vinduerne, de laver stor Bryllupskonkurrence paa Kvistene. Røgen staar stille over Jostys Tag. Zoologisk Have? Jeg tror jeg skal op og give den gamle Bavian en Banan i dag, han nyder den saa kolossalt og hader mig for det. Han ligner Brandes, og jeg faar Bugt med den ene gennem den anden. - Ellers noget der staar fast? Vi lever paa det løse. Naar jeg har faaet lavet nogle Artikler, tager vi paa Cykletur i Sjælland og maaske Sverig. Just nu spørger man mig, Mads Rasmussen, pr Telefon, om jeg vil holde et Foredrag i Venstreklubben. Jeg lader ham svare gennem Else at jeg desværre har faaet et Træskosøm i Øjet, saa det kan ikke gaa rundt. Om jeg vil have en varm Klatkage med Strøsukker paa? (Bulletin fra Køkkenet) Jeg varer ja. Else kan ikke blive klædt paa for at varte mig op. Vi havde den dejligste Galop paa Fælleden i gaar, og i morgen haaber vi at ride og se Flyvning samtidigt.- ak ja men jeg kan ikke se jer mere, I har været for længe borte. Hvordan ser I ud? Hans er selvfølgelig Lazaron, Besse og Nolle med sammenlagte Duge paa Hovedet., Sakker Rygende Lerpibe og tabende Mundvandet, Rille spejlblank af Makaroni og Trylle med Klude bundne om Benene. Maleren selv ser jeg gestikulere ivrigt, hugge og stikke og klippe i Luften med Hænderne og Moderen klædt i Zinnober taler et Italiensk der driver Tolke og Translatører til Fortvivlelse?? Dog I er naturligvis jer selv allesammen. - Min sidste Bog der har rørt op i Andedammen skal jeg forsøge at sende, Jeg har den maaske Overtro at Pakker ikke naar ind i Italien.

Nu maa I leve vel. Else beder mig hilse mange gange. Jeres hengivne
Johannes V.

Fakta

Brev

Datoen fremgår af brevet.

Faaborg Museum, Fritz og Anna Sybergs arkiv, breve fra Else og Johannes V. Jensen til Anna og Fritz Syberg i tiden 6/2 1910 til 9/10 1914