Menu

Fynboerne

1911-05-15

Afsender

Peter Hansen

Modtager

Mads Rasmussen

Dokumentindhold

Peter Hansen skriver, at han er i fuld gang med "billedet" og gør store fremskridt. Han har svaret Grev Danneskjold, at han ikke kunne holde sagen (anonymt indkøb af Poul S. Christiansens billede mhp donation til galleriet, dvs Statens Museum for Kunst) hemmelig, da han først måtte handle i Faaborg Museets interesse. PH gengiver Tom-Petersen og Nicolaus Lützhøfts udtalelser om portrættet.

Transskription

Enghavevej 40 ' Havehuset.
15-5-11

Kære Fabrikant

Da jeg desværre ikke træf Dem i gaar, sender jeg Dem dette her. Jeg har saa travlt med Billedet og det gør store Fremskridt i denne Tid, saa jeg kan ikke faa Tid til at komme ud til Dem og tale med Dem derom i Dag, en af Dagene skal jeg forresten ud og bejle til Deres Frue og Inga, hvis jeg kunde faa dem op paa Atelieret var det naturligvis bedre.
Til Grev Danneskiods Brev svarede jeg, at jeg ikke kunde tjene ham i at holde Sagen hemmelig, da jeg først maatte handle i Faaborg Musæets Interesse, og der mulig kunde være Tale om at anskaffe det dertil, og at jeg først vilde forelægge Dem Sagen. Dette fandt han rimeligt, som De vil se af hans andet Brev, men bad mig gøre det hurtigt, da det hastede. Jeg har talt med Tom Petersen derom, han synes det var udmærket at faa det. Lützhøft synes, at hans Selvportræt, som Musæet ejer er ligesaa godt, jeg selv synes at dette Portræt er det bedste han endnu har malt. I blandt Kunstnere anses det sikkert for Aarets bedste Arbejde, der er fremkommet, og det vilde naturligvis være en Pryd om Faaborg Museets Navn kunde figurere paa Billedet mens det endnu er paa Udstillingen.

Venlig Hilsen til Dem og Hustru
Deres hengivne
Peter Hansen

Omtalte genstande

Peter Hansen, "Faaborg Museums indvielse". 1910-12, 232x390 cm, Faaborg Museum, , inv.nr. 67
Poul S. Christiansen , "Maleren Niels Larsen Stevns", 1911, 123 x 88 cm, Statens Museum for Kunst, inv.nr.
KMS3130

Fakta

PDF
Brev

Dateringen fremgår af brevet

En del af brevets indhold forstås, når man læser brevene fra S. Danneskiold til Peter Hansen fra den 11. og 13. maj 1911.
Det første billede, Peter Hansen nævner, er formodentlig "Faaborg Museums indvielse", som han arbejdede på i denne periode. Den sag, som PH ikke kunne love grev Danneskiold at holde hemmelig var indkøbet af Poul S. Christiansens portræt af Niels Larsen Stevns, som Danneskiold foreslog indkøbt anonymt til "galleriet" (dvs Statens Museum for Kunst) - se også de førnævnte breve.
PH nævner, at Lützhøft synes, at Poul Christiansens selvportræt, som museet ejer, er lige så godt som portrættet af Larsen Stevns. Der er imidlertid to portrætter af Poul S. Christiansen i Faaborg Museums samling, begge erhvervet 1910, så det er uklart, hvilket portræt Lützhøft har i tankerne.

Faaborg Museum, Peter Hansens arkiv