Menu

Fynboerne

1913-01-29

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen har fundet en skudt edderfugl at male efter, og billedet bliver bedre. Han har skudt en hun også. Havlitterne er der hver dag, og han har skudt en han. Han har malet tre andre billeder med gråvejr og havlitter. De to store billeder i solskin og gråvejr optager ham meget.
Det er skøjtevejr - dejligt for drengene - så det nytter nok ikke at ringe hjem.

Transskription

Sprogø 29/1 1913.

Kæreste Alhed!
Nu kom Jensen med Fyrpasserens Kone, som har været nogle Dage i Korsør. Jeg skynder mig saa at skrive et Par Ord han kan faa med. Jeg havde det store Held forleden at finde en gl Ederfuglehan som lige var skudt og med Undtagelse af at den havde faaet et Hagl i det ene Øje var der ikke en Fjer i Uorden. Efter den har jeg malet Hunnerne paa Billedet i gennem og jeg tror det bliver et betydeligt bedre bedre Billede end det saa ud til hjemme, jeg har ogsaa malet Vandet om et Par Gange ude. I Dag har jeg skudt en ny Hun som jeg skal have en af Hunnerne malet efter. De tre Havlitter er her hver dag, lige her ude for og jeg kan se dem ganske tydeligt i Kikkerten. Da den uparrede Han laa saa langt fra de andre i Formiddags at det ikke kunde genere de andre to, skød jeg den og har nu malet efter den i Formiddag, saa dersom det bliver Vejr som jeg kan bruge en Gang i endnu haaber jeg ogsaa at faa et Billede ud af det. Ellers har jeg kun malet 3 andre Billeder et mindre med stille Graavejr og et Par svømmende Havlitter.
[Tegning]
Og 2 Billeder noget større end de forrige oppe fra Fyrbanken, et i Solskin og et i Graavejr. Saalænge de 2 store Billeder optager mig saa meget og jeg kan arbejde paa dem kan det jo ikke blive til stort mere, men det gør jo heller ikke noget naar der bare kommer noget ud ud af dem. Nu prøver jeg at ringe op i Aften igen, men det kan vel ikke hjælpe noget saa længe der er Skøjteis. Det var da morsomt for Puf at der blev noget. ”Det fryser glimrende” sagde Lysse i Aftes. Mange kærlige Hilsner til jer alle tre og Kys fra
Din
Johannes Larsen.

Omtalte genstande

Johannes Larsen maler et mindre billede med stille gråvejr og et par svømmende havlitter.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Johannes Larsen er på Sprogø for at male. Billederne herfra blev udstillet i marts 1913 hos Winkel & Magnussen og godt anmeldt af Hohlenberg i Illustreret Tidende og Lützhøft i Politiken: "Sprogø-Billederne er Lovsange til Havets og Kystens Pris, Hymner, udsprungne af en Kunstners inderlige Samvær med Naturen, som saadanne Hymner føles og digtes, naar man er alene med Vorherre og nyder denne Ensomheds Lykke med en sund Sjæls overstrømmende Glæde, inspireret og skabende i Følelsen af Emnernes ophøjede Skønhed (...)"
Se Erland Porsmose. Johannes Larsen. Menneske, kunstner og naturoplever. Gyldendal 1999 s. 158. Heri citeret fra Politiken 4. marts 1913.

Sprogø
  • Sprogø
  • Korsør

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien