Menu

Fynboerne

1913-08-13

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen har diskuteret huset med Carl Petersen.
Carl Madsen har bestilt et sæt tryk til sig selv og til Kobberstiksamlingen. Heilbuth har betalt Larsen 600 kr., og Larsen får 1000 kr. for prøvetrykkene, som er hans ejendom. Han har solgt et billede med Klinten til Georg S. Bendix.
Larsen har desuden købt kinesisk papir, akvarelpapir, pensler mm.
Christensen vil sejle Larsen til Saltholm, hvis vejret bliver godt.

Transskription

[Påtrykt brevet]

Temperance Hotel.
Telefon 2862.
Vesterbrogade 41.
København B.

[Håndskrevet] 13 Aug 1913

Kæreste Alhed!
Tak for Brevet som jeg fik hos Oppermann. Jeg tog derefter til Helsingør, men traf ikke Kongstad, derimod talte jeg med Ejlersen. Fra Hjejlen til Stæren begge incl. foreligger nu trykt og der kan altsaa begyndes paa det næste. Fra Banegaarden her tog jeg hen til Calle og spiste til Middag med dem mens vi talte om Huset. Calle mente at det var udmærket med Skuret og mente det kunde hvidtes ud mod Haven og bruges som Espaliermur, det er jo omtrent mod Syd. Jeg mener saa vi sælger ca 600 [tegnet firkant = kvadrat] Al til Bøttern og køber 800 a 1000 [tegnet firkant = kvadrat] Al til den anden Side Calleminde at der nok kunde indrettes Tørreloft. Han skal til Faaborg Lørdag og jeg pressede ham for at tage af Sted fredag og om ad Kjerteminde, men han mente ikke han kunde før Mandag. Derefter tog jeg ud til Bister som jeg skal hilse mange Gange fra. De inviterede mig til at bo der om Lørdagen og Søndagen. I Dag har det øset hele Dagen her saa jeg har benyttet Lejligheden til rende Ærinder. I Morges tog jeg ud til Madsens som jeg ogsaa skal hilse fra. Studierne var kommen, men han havde ikke set dem igennem, jeg viste ham trykkene som han var meget glad ved at se, han bestilte et Sæt Prøvetryk til Kobberstiksamlingen og et til sig selv. Derfra til Lands[ulæseligt] som nok skulde reparere Klodsen og sende nogle flere i Løbet af af Ugen. Saa var jeg hos W & M, men traf kun Frk Schou og Nielsen, Cheferne kommer først ind om nogle Dage naar Børnene skal i Skole. Anker Kyster traf jeg ikke men kan træffe ham i Mrg. Jeg laante 100 Kr af Pengene [ulæseligt]ance Chr og sendte telegrafisk til Dig, jeg har betalt dem igen jeg fik 600 hos Heilbuth. Werner traf jeg og ordnede det saadan at jeg faar sendt 1000 kr til Kjerteminde Bank om et Par Dage og Resten naar jeg sender de sidste Klodser til Trykning. Prøvetrykkene altsaa min Ejendom. Saa var jeg hos Xylografen som jeg ogsaa skal hilse fra. Derefter gik jeg ind ved Siden af hvor Brødrene Bendix har Kontor og traf Hr. Georg S. Bendix. Han var meget glad ved Billedet men det passede ikke til hans andre Billeder, derimod vilde han gerne have det med Klinten fra Udstillingen, ”Hvad koster det?” Det kostede 2000 paa Udstillingen! ”Jamen nu efter Udst, er det saa ikke billigere? Jeg slog 20 % af og saa skrev han en Chek paa 1000 og bad mig sende ham Billedet, det lille sender han saa tilbage. H Chr Christensen traf jeg oppe hos W & M. og gav ham nogle Prøvetryk jeg havde med. Levisen havde ikke kinesisk Papir men hos Papirpetersen fandt jeg noget og bad dem sende Dig 5 Bøger det maa vel række, ellers kan vi jo faa mere, det koster 75 Ør Bogen 13 Kr. for 5 Bøger. Der forsynede jeg mig saa med Aquarelpapir do Kasse og Pensler, saa jeg nu er klar til Saltholm. Christensen har tilbudt at sejle mig derover i Mrg hvis det bliver godt Vejr. Tusind Hilsner og Kys til Dig og Drengene og god Fornøjelse og godt Vejr til Turen
Din hengivne Johannes Larsen

Omtalte genstande

Johannes Larsens træsnitsillustrationer til St. Steensen Blichers Trækfuglene udgivet af Radeerforeningen.
Georg S. Bendix har købt et af Larsens malerier med motiv fra Klinten (formodentlig Lundsgårdsklinten i Kerteminde).

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Calleminde er muligvis betegnelsen for det hus, som arkitekt Carl Petersen (Calle) tegnede til Alhed Larsens mor på Strandvejen i Kerteminde.
"Hjejlen og Stæren": Der er tale om Johannes Larsens træsnitsillustrationer til St. Steensen Blichers Trækfuglene. De omtalte prøvetryk hører formodentlig til samme serie, og "klodsen" er formodentlig er træsnitstok.
Johannes Larsen var i sommeren 1913 på Saltholm for at male med Theodor Philipsen.

København
  • Saltholm

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det kongelige Bibliotek af Larsen-familien