Menu

Fynboerne

December 1913

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Syberg-parrets unge pige er syg, og Anna, som ammer den nyfødte, har fået ondt i brystvorterne. To af drengene er også syge, så storesøster Besse (Johanne) er blevet kaldt hjem fra København.
Johannes og Alhed Larsen har været til fest med kongen og officerer. Det var lidt skuffende.
Fritz Syberg, Johannes Larsen og Peter Hansen pønser på at lave en billedbog - formodentlig med tekst af Johannes V. Jensen.
Syberg takker for bogen Kongens Fald.

Transskription

Posthuset Kjerteminde

Kære Joh V. og Else.
Jeg sender Betalingen for en Uldtrøje pr. Postanvisning, som Else har lagt ud for til Anna. Det har trukket ud, men vi har havt så meget om Ørerne i den sidste Tid. Vor Pige blev syg for tre Uger siden og drog først på Sygehus siden hjem til sine Forældre. Hønset, som var blevet forkælet, kunde ikke tåle den bratte Overgang til Pigearbejde og blev så syg, fik ondt i sine Brystvorter og sad med Stine ved Brystet mens Tårerne løb ned ad Næsen på hende af Smerte over den lille Ulveunges Sugen, så blev Trylle syg og nu ligger Sakker og Rille også syge af Angina. Besse var i Kjøbenhavn og hende måtte vi så forskrive hjem igen. Nu tror jeg heldigvis at Miseren er kulmineret og vi går mod lysere Tider igen.
Kongefesten så vi intet til. Derimod mærker jeg i Dag lidt til Eftersmækket. Der hersker almindelig Utilfredshed over at den Ordensbyge man havde ventet sig, kun blev til nogle få Dråber. For Alhed blev det vist også meget af en Skuffelse. Kongen var distrait i det Øjeblik hun blev præsenteret og så hende slet ikke. Senere kom Officererne op og dansede, men de overså hende også til en Begyndelse Der var tre unge Skønheder som erobrede alle Kavalerer. Ak ja når man er 40 År er man ikke længer 18. Senere fik hun Oprejsning, tror jeg, Las stiftede Bekendtskab med Officererne, og og et Slæng af de dansende, hvor i mellem Alhed blev indbudt med i Orlogsfartøjerne og drukket fulde i Champagne. Ja Livet er ikke altid en Dans på Roser!!
Jeg har haft Brev fra Peter, som er meget glad ved at være med i vor Sammensværgelse, og ligeledes ved at det ikke er før Skt Hans 1915 at den går af. ”Han vilde ellers blive nervøs” Det gør intet at han bor i Italien Meningen er først og fremmest at lave en Billedbog hvor Billedstoffet har et personligt Præg i Modsætning til de moderne Billedbøgers Upersonlighed. Billeder og Tekst skal blot harmonere sammen uden [ordet ”uden” overstreget] og ikke være bunden af hinanden. Vi må lave Illustrationsstoffet så højt så vi har noget at rage imellem, noget at skyde ud af. Jeg skal nu have konfereret med Las om Bogens Format. Har Du nogen Ønsker der? Dette må vi nemlig være på det rene med af Hensyn til Helsidesbillederne.
Glædelig Jul til Jer alle sammen Jeg husker ikke om jeg har sagt Tak for ”Kongens Fald” – Tak! Jeg læste igen din ”Myte” om Las – der er sg’u ingen der kan skrive om Kunst herhjemme uden Du.
Hilsen til Jer alle Eders hengivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Anna Syberg ammer sit syvende barn, som blev født 6. oktober 1913. Fritz Syberg skriver "Glædelig Jul". Anna Syberg døde 4. juli 1914. Altså er brevet formodentlig skrevet december 1913.

Anna Syberg fødte sit sidste og syvende barn 6. oktober 1913.
Alhed og Johannes Larsen har tilsyneladende været til fest på Kongeskibet.
Den omtalte billedbog med illustrationer af Peter Hansen, Fritz Syberg og Johannes Larsen og - formodentlig - tekst af Johannes V. Jensen blev ikke realiseret.
Johannes V. Jensen udgav over en årrække en del bøger med titlen myter; således også en med tekst om Johannes Larsen.

Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens arkiv