Menu

Fynboerne

Januar eller februar 1915

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Fritz Syberg fortæller Ernst Goldschmidt om Annas forsøg med et billede af hyacinther. Hun kaldte selv billedet sit første, men faktisk havde hun lavet billeder før dette. De fleste er dog gået tabt. Hverken Anna selv eller Fritz kunne lide hendes billeder fra den tid, hvor hun var under sin fars påvirkning.

Transskription

Jeg brugte akkurat samme Middel som før, stillede hende op foran en stor smuk Crysanthemum der stod foran vort Vindu. Hun gik til det med megen Angst men Miraklet skete denne Gang, hun følte sig frigjort i Arbejdet, følte at hun kom i Kontakt med vi andre (Peter H. - J. Larsen o.s.v.) Da hun var færdig med Crysanthemumen malede hun en Kande med Zwiebler. Begge disse Billeder findes i Hirschsprungs Samling. Hyacinterne findes på hendes Udstilling. Hun har selv skrevet på dette sidste Billede: "Mit første Forsøg i Aquarel". Dette er imidlertid kun i uegentlig Forstand sandt. Hun har en hel Produktion forud for disse Billeder både Olie og Vandfarve, en lille Prøve på af hvad Art de var kan Du finde i et lille Oliebillede: Roser og Nelliker i et Glas samt en buket Valmuer sat op på det hvide Papir - disse sidste skriver sig fra den Tid hun arbejdede på den Kgl. Porcelænsfabrik, men den store Mængde af Billederne fra den Tid er gået tabt. Jeg erindrer nogle store blegrøde Pæonbilleder i en glat Dekorationsmaner fra den Tid hun var under sin Fars Påvirkning. Jeg kunde imidlertid ikke lide hendes Billeder fra den Tid selv om jeg erkender de var dygtig gjort og Anna kunde heller ikke selv lide dem, hun vilde, som Inskriptionen på den lille Hyacint Aquarel viser, ikke vedkende sig dem. Talent har hun altid haft nok af men Kunstnerglæde og Kunstnerkval har hun ikke følt før hun tog fat på det lille Hyacintbillede.
Med venlig Hilsen til dig og din Hustru Din hengivne Fritz Syberg.

Omtalte genstande

Anna Sybergs billeder af pæoner, hyacinter og zwibler

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Det er renskrevet øverst på et ark, hvor det efterfølgende brev er dateret 5/2 - 1915. Forrige brev er dateret 11/1 - 1915. Nærværende brev formodes derfor skrevet mellem disse to. I perioden omkring jul 1914/januar 1915 skrev Fritz Syberg meget til Ernst Goldschmidt, fordi sidstnævnte skulle hjælpe med ophængning af Anna Sybergs mindeudstilling.

Det første af brevet mangler tilsyneladende.

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv

Maskinskrevne brevkopier der stammer fra boet efter Peter von Syberg, som var barnebarn af Anna og Fritz Syberg. Det vides ikke, hvor originalerne befinder sig, eller hvem der har renskrevet brevene på skrivemaskine