Menu

Fynboerne

1915-01-10

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

H. Kock

Dokumentindhold

Fritz Syberg skriver en række biografiske oplysninger om sin afdøde hustru Anna Syberg til brug ved udarbejdelsen af kataloget for den retrospektive udstilling i febr. 1915 i Kunstforeningen, Gammel Strand 48, 1202 København.

Transskription

Pilegården 10-1-15
Hr. Arkitekt H. Kock
Min Hustrus fulde Navn er Anna Louise Birgitte Syberg.
Hun var datter af afdøde Malermester P. Syrak Hansen i Faaborg og er født sammesteds den 7 Januar 1870. Tegneundervisning modtog hun hos sin Far, der var Lærer ved Faabbrg [Faaborg] Tekniske Skole, senere tegnede hun en kort Tid hos Maleren Carl Jensen og hos Billedhugger L. Brandstrup. Vort Giftermål fandt Sted i Foråret 1894. Hendes Virksomhed som Kunstnerinde falder først efter dette Tidspunkt. På et lille Aquarel malet 1895, der vil findes på hendes Udstilling og som forestiller Hyacinter, har hun skrevet: "mit første Forsøg i Aqarel" og hun regnede dette Arbejde for sit første egentlige Arbejde skønt hun har malet en hel Række Billeder både i Olie og Aqarel forud, hvoraf dog sågodt som ingen er bevaret fra Undergang. Hun debuterede på Charlottenborg Forårsudstillingen 1898 med 2 Blomsterbilleder:"Chrysantemum" og "Zwiebler" der begge købtes til Hirschsprungs Samling, og har siden hvert År udstillet på Charlottenborg.
På Grund af Galdestenslidelse lod hun sig indlægge på Skt. Josefs Hospital for at underkaste sig en Operation og døde der den 4 Juli 1914 Dagen efter Operationen.
Overretssagfører Zeuthen ejer en af mine Tegninger: "min Hustru binder en Krans" som jeg kunde tænke mig anvendt som Forsidebillede til Kataloget. Jeg skriver nu med det Samme til Hr. Zeuthen herom. Han vil næppe have noget imod at udlåne Tegningen.
Ærbødigst Fritz Syberg.

Omtalte genstande

Anna Syberg: Crysantemum
Anna Syberg: Zwibler

Fakta

PDF
Brev

dansk

Datoen fremgår af brevet.

Renskrevet på skrivemaskine af ukendt person. Det er uvist, hvor originalbrevet befinder sig. Der er transskriberet efter kopien.
Pilegården, som lå i gåafstand fra Johannes Larsens hjem på Møllebakken i Kerteminde og i 1901 blev købt af Anna og Fritz Syberg. Efter Fritz Sybergs død i 1939 blev stedet overtaget af sønnen Franz Syberg. I 1955 nedbrændte huset.
Anna Syberg døde på Sankt Josephs Hospital i København.
Charlottenborg er hjemstedet for flere kunstinstitutioner, bla. Kunsthal Charlottenborg, beliggende på Kongens Nytorv i København.
Hirschsprungs Samling er et kunstmuseum med dansk kunst fra 1800 tallet, som ligger i Østre Anlæg i København. Samlingen rummer tobaksfabrikant Heinrich Hirschsprung og hans hustru Paulines private samling, som de donerede til staten i 1902.
Anna Sybergs mindeudstilling blev afholdt i Kunstforenigen, Gammel Strand i København.

Pilegaarden
  • Charlottenborg, Kongens Nytorv
  • Stockholmsgade 20, 2100 Kbh
  • Sankt Josephs hospital, Griffenfeldsgade, Nørrebro

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv

Boet efter Peter von Syberg, barnebarn af Anna og Fritz Syberg.