Menu

Fynboerne

1917-01-05

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Syberg og Jensen ses for lidt, men de har glæde af at kende hinanden.
Syberg synes, at Johs. V. Jensen er meget koncentreret i sine Myter, og han giver Jensen ret i, at der er en parallel mellem Jensen og H.C. Andersen.
Marie er på Pilegården. Rabbe/Anna Louise har været syg i 14 dage.

Transskription

Pilegaarden 5-1-17

Kære Ven.
Du har Ret vi har for lidt af simpel Sammenværen. Alligevel har jeg havt saa megen Glæde af at kende Dig og Else i de forløbne 7 Aar, saa jeg vil ønske at Du om andre 7 Aar maa have [”have” overstreget] kunne gøre den samme Beklagelse gældende, - (og ikke den modsatte) - . Jeg har læst Din Bog og føler Lyst til at sige Dig at jeg staar m. H. til det skrevne Ord hvor Du staar naar Talen er om Kunst ”jeg kunde duellere for det”. Det interesserer mig at Du sætter Din Kunstform Myter paa den Plads Du gør Jeg har ligesiden jeg læste ”Darwin og Fuglen” og ”Lærker” ”(Bræens Slutning)[”] syntes at jeg havde Dig meget konsentreret i Myten. Det var jeg klar over allerede for 8-9 Aar siden. Den Paralel Du trækker mellem Dig og H.C. Andersen har jeg ogsaa længe været [”været” overstreget] havt Øje for Rigtigheden af. Det er mindst fem Aar siden jeg har sagt det (det var til Anna).

Marie er her paa Pilegaarden i disse Dage, Børnene [”Børnene” overstreget] Rabbe har været Sy [”Sy” overstreget] syg i ca 14 Dage Vi sender Jer de bedste Hilsener og Ønsker for det nye Aar
Eders Hengivne Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Darwin og Fuglen er en af Johannes V. Jensens såkaldte Myter fra 1908. Samme forfatters bog Bræen udkom på Gyldendal 1908.
Marie Syberg/Schou boede i Valby i årene efter, at hun og Fritz Syberg var blevet gift. Hun ønskede at fortsætte med at arbejde som rigsdagsstenograf og flyttede først til Kerteminde, da hun var blevet pensioneret.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv