Menu

Fynboerne

Oktober 1919

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Johannes Larsen

Dokumentindhold

Alhed Larsen har haft læge, og han sagde, at hun havde været alvorligt syg og ikke burde rejse til Sverige, hvilket er en skuffelse for hende.
Johannes Larsen må sætte sadelmageren i gang, bede Frida sylte blommer og Ellen om at vaske en kjole, og han skal få Ernlund til at komme, når stuen er tørret op.

Transskription

Kæreste Larsi!
Tak for Mad, vi har lige spist Dueungerne, der smagte glimrende og Chr var henrykt over Cyklerne, som jeg skal takke mange Gange for. Jeg hviler nu efter Middag men er ellers lidt mere oppe i Gaar end i Dag. Dr. kom i Morges tidlig inden jeg endnu var gjort i Stand og det var maaske Grunden til at han knap var saa tilfreds med mig. Jeg er nemlig hver Morgen gennemblødt af Sved og maa helt skifte Tøj. Han sagde at det var Mathed men vilde have en Prøve af mit Vand her i Dag, og saa er det galt igen med Søvnen, men nu skriver han noget op. Halsen er bedre i Dag, men jeg taler noget tykt endnu. Han sagde, at før om en Uge maatte jeg ikke tænke paa Rejse, jeg protesterede og sagde at jeg havde dog tænkt sidst i Ugen, men han sagde, at jeg havde været alvorlig syg, saa jeg maatte være forsigtig. Det er mig en stor Skuffelse, der var saa meget, jeg vilde have gjort inden Sverigsrejsen, den kommer allerede næste Søndag, d.v. vist sige, at vi skal rejse hjemmefra om Fredagen jeg tror Drengene faar fri om Lørdagen. Men jeg skal og maa hjem, selv om det bliver kun faa Dage, jeg glæder mig saa meget til at se det hele. Sæt nu endelig Sadelmager Petersen i Gang med alt det jeg skrev i Gaar ring til ham med det samme om at komme op. Frida maa endelig sylte Katrineblommerne, det var kun et Par Reine Clauder jeg malede. Har Pigerne faaet deres Løn? Drengene sidder her begge to, de sender mange Hilsener. Skriveswane er i Berlin. Jeg fik to Breve fra Dig i Dag, intet i Gaar paa Gr af Søndag. Kan Du ikke bede Ellen vaske min lilla uldne Kjole, Liv og Nederdel i Quilajabark (ikke Ydertrøjen) jeg vil have den til Sverigsrejsen. Jeg glæder mig meget til Turen Sverig har jo altid gjort mig godt. Du ringer vel til Ernlund saa snart Stuen er tørret op? – Her er mange Forretninger i dette Brev, Du læser dem vel nøjagtig. Hvor er jeg ked af at jeg ikke var hjemme til H.B. Hvad vilde Viggo?? – 1000 Hilsner fra Din Alhed
Mandag

Omtalte genstande

Alhed Larsen har malet reine clauder

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er kun forsynet med dateringen "Mandag". Det er fra midt i oktober 1919, hvor Larsen-familiens villa på Møllebakken blev bygget om, og murermester Ernlund malede stuerne med freskomaling. Dette vides fra andre breve samt fra Erland Porsmose: Johannes Larsen, menneske, kunstner og naturoplever. Alhed Larsen var i september og oktober 1919 syg af blandt andet en byld i halsen.

Alhed Larsen var i Birkerød, hvor hendes sønner gik på kostskole, mens villaen på Møllebakken i Kerteminde blev ombygget. Badeværelset blev moderniseret, der blev lagt trægulve i to stuer, kabinettet blev ombygget til havestue, den okkergule dagligstue fik med murermester Ernlunds hjælp cinnoberrød freskofarve.
Quillajabark (sæbebark, Panamabark) stammer fra et træ i rosenfamilien. Barken indeholder sæbestoffet saponin og er blevet brugt til vask af blandt andet uld og silke.
Det er uvist, hvad Alhed Larsen mener med "H.B."
Det er uvist, hvilken Viggo det er, Alhed Larsen nævner. Familien kendte adskillige personer med det navn.

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien