Menu

Fynboerne

1920-10-09

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Syberg takker for den smukke bog om Johannes Larsen. Det, som Johs. V. Jensen skriver om billederne af Larsens forældre, er så fint.

Transskription

Valdal 9-10-20

Kære Ven!
Tak for Din smukke Bog om Las. Jeg har havt stor Glæde af at læse den, Ingen uden Du kunde skrive den. Hvor er det smukt hvad Du siger om Las’ Billeder af hans Moder og Fader. Den Bog vil blive staaende som et Dokument om Las.

Hilsen til Dig og Else
fra Din hengivne
Fritz Syberg.

Omtalte genstande

De indsatte billeder er anvendt som illustrationer i Johs. V. Jensen: Johannes Larsen og hans billeder. Kunstnerens far sovende samt Min Fader og Hundene er skannet fra Johs. V. Jensens bog. De øvrige er fotografier efter originalerne.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Valdal var et nedlagt gartneri i Valby. Marie Schou/Syberg boede der i de sidste år af sit erhvervsaktive liv. Som pensionist flyttede hun til Pilegården i Kerteminde, hvor Fritz Syberg, hendes mand, boede.
Johannes V. Jensen udgav i 1920 bogen "Johannes Larsen og hans Billeder. Med et Kapitel af hans Erindringer", Gyldendalske Boghandel. I bogen optrådte blandt andet de viste billeder som illustrationer. Om portrættet af moderen skrev Johannes V. Jensen i bogen: (...) "Johannes Larsens Moder, hvis Portræt bringes i hans egen, af dyb sønlig Omhu og stum Bevægelse prægede Udførelse. Det taler for sig selv. En ung Pige er begravet i disse livsbedrøvede trætte Træk. Ak, hun har bødet sine Drenges forfærdelige Bukser i sene Aftentimers Lampelys - hvem husker ikke saadanne Øjne som man ubekymret plyndrede! Og der er det i dem som ligger dybere, det Ingenting i Verden mere kan svale, Alderens Forstemthed."
Om billederne af Johannes Larsens far skrev Jensen i bogen: "Sin Fader har Johannes Larsen malet med den samme dybt forvarede Følsomhed; som han sidder ved sin Købmandspult og ser ud paa sine Pakhuse, med ligesom en usynlig Byrde paa Nakken der nagler ham til Stedet; eller i en Tegning med Hovedet paa Armene hvilende ud i sig selv en Stund efter Bordet, som han havde for Skik, eller spaserende med sin gamle Hund, nogenlunde skrøbelige og trofaste begge to. I det sidste Billede af ham er han malet paa Sengen, den han ikke mere skulde rejse sig fra, det har en egen skøn og bevægelig Modsætning mellem det store skæggede og kraftige Hoved og den afmægtige Stilling i Puderne, uden nogen Pathos, hverken hos den gamle en Gang saa urolige og driftige Mand, der nu er ankret ned, eller hos Sønnen der maler ham for at beholde ham paa den Maade man kan i Kunsten, men hvor det er inderligt fattet og smukt."

Valby, Valdal

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv