Menu

Fynboerne

1921-05-02

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz Syberg takker for Den Lange rejse. Jorden er stor, og teknikken har gjort mange ting bekvemmelige, men også verden til et sted med hunger.
Franz/Trylle og Fritz Syberg morgenbader, og de har fastet efter Sinclais metode, hvilket har givet Fritz en formidabel smags- og lugtesans. Syberg maler og ville ønske, at han ikke behøvede at udstille, men der skal tjenes penge.

Transskription

Pilegaarden 2-5-21

Kære Ven!
Tak for ”den lange Rejse” – Ja den Gang var Jorden stor og er det forresten endnu, jeg behøver blot at gaa ud i Haven og se Skyerne taarne sig op over de blomstrende Pæretrær, eller kigge over Hegnet op over Kærby Bakke og Klodens Runding for at blive klar over at der er Plads nok. Men aabner man en Avis, saa er det jo et noget andet Indtryk man faar. Men aabner man en Avis, saa er det jo et noget andet Indtryk man faar. Menneskene har faaet lavet Jorden til et Hul hvor de ikke kan røre sig for hinanden. Teknik og Videnskab har givet dem praktisk talt uudtømmelige Hjælpekilder til at ha [”ha” overstreget] lave sig det bekvemmeligt og godt g [”g” overstreget] og Resultahtet er at de gør Jorden til en Hungerlejr. Men som Du bemærkede en [”en” overstreget] ved en anden Lejlighed ”vor Røst er for svag til at høres” det er derfor ingen Nytte til at raabe højt. Vi maa finde os i at have det godt selv, naar de andre ikke vil. Trylle og jeg bader i aaben Strand hver Morgen Kl. 6 og har gjort [det] siden 19 April Desuden har vi taget en 6 Dages Fastekur efter Upton Zinklairs Metode. For mit Vedkommende resulterede det i en fuldstændig Foryngelse af mine Smags og Lugteevner. Morgenkaffen med Honningmad smager og dufter som Millioner Blomster. Solskin har vi hver Dag og jeg maler paa [”paa” overstreget] skiftevis paa en Snes store Billeder. Vi nægter os intet. Var der blot ikke noget der hed Udstilling, men at man kunde laase af for Butikken og gemme Nøglen i Lommen. Men der skal Penge til, og det skal ogsaa nok komme til sin Tid, Folk er sgu ikke for kønne til at købe mine Billeder.
Hils Else og Børnene hav det godt
Din hengivne Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Den Lange Rejse er den samlede titel på Johannes V. Jensens seksbindsværk, der udkom 1908-1922.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv