Menu

Fynboerne

1923-1

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz Syberg citerer et tysk digt: "Nun merch ich erst wie müd' ich bin". Det er fint, at Johannes V. Jensen sætter ungdommen på plads i bladet Forum. Tidligere havde man respekt for de ældre, men nu regerer ungdommen.
Syberg slås med hoste og gigt. Han arbejder på en udstilling i Odense.

Transskription

Pilegaarden.
Kære Ven.
Tak for Dit Brev. Det er godt at modtage en Vinterhilsen, hvor godt, ved man undertiden først i det Øjeblik den er der. Kender Du et lille tysk Vers der begynder saaledes: ”Nun merch ich erst wie müd’ ich bin, nun ich zur Ruh mich lege” –
Tak ligeledes for Forum. Det er forfriskende af Dig at sætte ”Ungdommen” paa Plads. Ganske vist føler jeg mig en Smule udenfor Spørgsmaalet. Jeg har nemlig al Tid ved Ordet Ungdom havt andre Forestillinger end den Horde anmassende Lømler Du tager under Behandlig. Mens jeg var ung af Aar var det Alderdommen der regerede, nu jeg er naaet forbi de unge Aar er det Ungdommen der har taget Magten, men jeg misunder dem ikke. Modgang eller rettere Modstand er ingen daarlig Udviklingsfaktor den holder en ung – jeg sagde ung. - -
For Øjeblikket slaas jeg forresten med Gigt Hoste og Gebrækkelighed. Jeg er ved at lave en Udstilling i Odense, naar den er aabnet tager jeg en Tur til København, antagelig først i Ugen. Mange Hilsner til Else dig selv og Børn.
Din hengivne Fritz Syberg

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Fritz Syberg takker for bladet Forum, hvori Johannes V. Jensen har revset ungdommen. Johannes Larsen tog kraftigt til genmæle mod Jensens artikel i dette blad 24. januar 1923.

Det citerede digt er skrevet af Wilhelm Müller (1794-1827). Schubert har benyttet digtet i forbindelse med musikstykket Winterreise.
Johannes V. Jensen udgav tidsskriftet Forum 1922-1923. Under overskriften "Evolution og Moral. Udviklingen i Kunsten" kom han heri med et angreb på de nye tendenser i malerkunsten, og han støttede overlæge Hjalmar Helweg Salomonsens forestilling om, at unge kunstnere led af en smitsom sygdom, dysmorfisme. Striden kaldes Dysmorfisme-debatten. Johannes Larsen skrev 24. januar 1923 et sjældent skarpt brev til Johannes V. Jensen, hvori han bla. kaldte Salomonsen et "senilt Sludrechatol". Johannes Larsens brev findes i databasen.
Litt. Du Danske Sommer, Fynbomalderne og de jyske forfattere i samklang. Johannes Larsen Museet 2007. Heri: Malene Linell Ipsen: Dysmorfisme-debatten s. 105-107

Kerteminde
Else Jensen

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens arkiv