Menu

Fynboerne

november-december 1924

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Andreas Larsen

Dokumentindhold

Alhed, Leo Swane (Skriveswane) og Johan Larsen har været på tur i Hareskoven med portvin, og de spiste aftensmad på Frederiksdal. Alhed beder Andreas Larsen om at finde fotografier af huset og haven og pakke dem sammen med nogle træsnit. Hun vil gerne give sygeplejersken og lægen træsnit og vise Frk. With hus og have. With bor til hverdag på Christiansø og har kendt Isakson og de øvrige malere.
Bagpå brevet er skrevet en beretning om en ko med Danmarksrekord i mælkeydelse.

Transskription

Kære søde Gamle!
Du er rigtignok forfærdelig sød til at skrive til mig, jeg nyder Dine Breve, og det er rart at faa lidt at grine af! – Jeg kan ikke rigtig huske, hvornaar jeg sidst skrev til Dig, altsaa hvad jeg har fortalt Dig. Men jeg har da vist ikke skreven i denne Uge. I Mandags var Lysse og Skriveswane herude. De kom ved ½ 3 Tiden og vi gik en ganske dejlig Tur i Hareskovene. Du kan ikke tænke Dig, hvor de[t] er dejligt, meget cuperet Terræn og store Strækninger med gammel Granskov. Vi havde bevæbnet os med ½ Fl. Portvin, som vi nød ved et Hvil i Skoven og Godsejeren, der jo altid er nødlidende, nød ganske alene dertil en Sandkage til 50 Ør. Samt sin Part af en Plade Chokolade. Vi endte paa Frederiksdal Kro – jeg havde bedt mig fri fra Aftensmad – hvor vi spiste Flæsesteg og drak Kaffe. Vi morede os udmærket og det var en rar Afvexkling fra den daglige ensformighed. – Hør, lille Gamle, hvis Du kommer hjem paa Søndag, kunde Du dog saa ikke sende noget til mig, eller rettere lede det frem, pakke det i papir og give det ned til Thomsen til Besørgelse om Mandagen. Her er en gl. Frk. With, som jeg saa gærne vilde vise nogle Billeder fra Hus og Have hjemme, kunde Du ikke sende en af de Mapper fra ”Vore Damer”, Lysse mener hans ligger 2 [sidetal] i hans Værelse, enten frit eller i en af hans Skuffer, eller ogsaa ligger der en i det store Skab i Værkstedet. Men der er jo saa faa fra Haven, mon der ikke ligger et Amatøralbum i Dagligstuen samt nogle løse paa den Hylde i det store Skab, hvor der ligger Fotografier. – Og saa nogle Stykker mindre Træsnit. – Bekasin – Træpikker o.s. [de to bogstaver overstreget] o.s.v. jeg skulde gærne give et Sygeplejerske et og et Gejrfugle eller Pelikantryk til Doktoren, men pas paa de er signerede, jeg fik Din Far til at signere en hel del i Efteraaret. Træsnittene kan godt lægges mellem Fotografierne. Men det rimeligste er vel at Du ikke kommer hjem, da Du var hjemme i Søndags, saa er der jo ikke noget at gøre. Den Frk. With er det morsomste Menneske her er, hun er storartet, har bot 24 Aar paa Kristiansø, har kendt Isakson og alle de andre Malere. Hun er meget Haveinteresseret, passer selv Hus, Have og sine Bier, hun er ligeved 70.
Bedstemor var herude i Gaar, Mareje i Dag. Hør, hvor kan dog Fru Hedelund undvære Vina eller har I faaet en anden? Sikken Frost det er bleven nu, gaa nu ikke og forkøl Dig søde Gamle! Nu skal jeg i Seng og læse lidt Dickens, inden jeg sover, jeg læser en Stump hver Aften.
1000 Hilsner Din
Mor.

Hvordan ser Drivhusene ud? hjemme mener jeg.

[På brevets side 2, bagsiden:]
¼ kg Kaffe
½ hugget Sukker
1 Melis

[Det følgende på hovedet i forhold til det forrige:]
Ko Nr 38 paa Kruseminde ved Korsør; efter Tyren Tjalfe II har i Aaret indtil 1. Okt naaet en Aarsydelse af 13,236 kg Mælk med 3,82 % Fedt og 526 kg Smør. Denne Ydelse er efter 3. Kalv idet den kælvede 3 Gange 7 Okt 1923. Rekord for Danmark. No 38 vejer henimod 600 kg Dens højeste Dagsydelse er 47,3 Mælk og i en Periode af 80 Dage var den daglige Mælkeydelse gennemsnitlig 45,5 kg.

Omtalte genstande

I brevet er også omtalt Johannes Larsens træsnit af træpikker, pelikan og bekkasin.

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Alhed Larsen var på sanatorium i Hareskoven november-december 1924, så brevet må være skrevet da.

Alhed Larsen fik i september 1924 nogle hjerteanfald, og i november-december samme år var hun på Hareskov Sanatorium.
Andreas Larsen var i gartnerlære hos Hedelund i Stige ved Odense.
Johan Larsen var studerende ved Landbohøjskolen.
Det kan ikke afgøres, hvilken Thomsen det er, Andreas Larsen skal give fotografierne og træsnittene til. Larsen-familien kendte mange af dette navn.

  • Kruusesmindevej 3A, 4220 Korsør
  • Frederiksdal, Lyngby
  • Hareskoven, Furesø Kommune
  • Christiansø, Gudhjem

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv