Menu

Fynboerne

1924-02-11

Modtager

Louise Brønsted

Dokumentindhold

Alhed Marie Brønsted dyrker sin store interesse for skøjteløb med den bedste ud i dette i byen - nemlig Peter Klokker. Han kommer også på besøg til et spil "Mausel" og kaffebord med godt hjemmebagt brød til. Marie Larsen går merei vejen i køkkenet, end hun er til hjælp, og hun er en temmelig irriterende person i det hele taget, men AMB holder nu alligevel af hende. Hun efterlyser endnu en gang et brev fra faderen.

Transskription

[11-2-24] Mandag.

Kære Muk!
Tak for dit Brev! Jeg haaber ikke I blev alt for skuffede over Lysses Afbud. Han kommer muligvis senere, Puf tager vidst nok med. Vi var til Kaffe i Gaar Eftermiddags hos Junge og jeg skal der om og spise Fedtegrever i Aften.
Forleden Aften var Peder Klokker her oppe. Puf og jeg havde haabet paa, at Mareje vilde blive paa sit Værelse, for saa kunde vi fire have det meget hyggeligere; men vore Forhaabninger blev skuffet naturligvis. Peder Klokker er Kertemindes bedste Skøjteløber. Det var ham jeg skulde have løbet med i Maaneskin, da jeg laa med mit daarlige Knæ. Han er ved at øve sig paa at kunde skrive sit Navn paa Skøjter. – Vi spillede ”Mausel” og Fru Granberg og jeg blev tvungen til at spille Klovn. Saa drak vi The med hjemmebagt Julekage og Kommensboller.
- Jeg bager altid mit Franskbrød med amk . Mel og saa bager jeg et lille Seperatbrød til Puf; det sætter han meget Pris paa. Jeg har opfundet at fyre med Kox paa Komfuret; det er meget venligere end med Træ, og saa lader jeg det brænde over – saa er den varmt til naar jeg kommer ned om Morgenen.
Mareje er hvist det mest upraktiske Væsen der existerer. En Eftermiddag, da jeg havde fyldt Komfuret med Kox og lukket det til, kom hun styrtende og satte en Gryde Vand over og smækkede den nederste Laage op og forsvandt. Da der saa var gaaet syv lange og syv brede kom hun med det Fjerkræ der skulde skoldes og begyndte først nu at pille Dunene af det – i mens stod Vandet saa og kogte rask. Desuden var det et stort Spild af Brændsel.
Hun gaar Dagen igennem og nudser med ingen Ting og flytter om paa de Ting, jeg har sat paa Plads. En Morgen, da jeg havde en mægtig Opvask staaende fra Dagen før,og lige skulde til at vadske op kom hun og tog al mit varme Vand og stillede sig lige ved Vadsken med en Høne. Jeg anmodede hende om at stille sig ind i Kaffekøkkenet; men det vilde hun ikke. Hun er netop, som Fru Grandberg siger ”en Klods om Benene paa os”. Og naar Hønen saa er pillet, kan hun saa gaa hele Dagen og [ulæseligt] med den: Hun har ogsaa stor Lyst til at være den højste Aktør til og bestemme Middag; men det skal jeg ikke have noget af. For øvrigt kommer vi udmærket ud af det sammen.
Puf og jeg er meget økonomisk interesserede – Puf læser Socialøkonomi og jeg ord almindelig Økonomi.

Vil du ikke sende mig Opskriften paa den Leverposteg I laver?
Mon ikke Far snart vil skrive et lille Brev til mig?
Nu skal mine Sko forsaales igen.
Nu er der snart ikke mere at skrive.

Hilsen til jer alle
fra Lomme.

Fakta

PDF
Brev

Da

En anden person end Alhed Marie Brønsted har skrevet dato på brevet.

Amerikansk mel har et større glutenindhold og dermed bedre bageevne.

Kerteminde
  • Møllebakken 14, 5300 Kerteminde, Danmark

Kopier findes på Johannes Larsen Museet.

Nej.

Kopier af brevene givet til Johannes Larsen Museet.