Menu

Fynboerne

1925-06-27

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Brevet er formodentlig skrevet i Holsteinsborg. Johannes Larsen fortæller om spændende sammenkomster og ture med lokale såsom familien Nissen, provstens og landfogedens familier. De sejler bl.a. i landfogedens båd og får skudt en del ænder og fugle, som de bringer med tilbage. JL maler også en del.

Transskription

27 Juni Juni 1925.

Kæreste Alhed!
Nu ligger "Angut" klar til en Tur op i Fjorden. Det er stille klart og dejligt Vejr. Siden jeg sidst skrev har Schiøler og Scheel og jeg boet her hos cand. Nissens som har været forfærdeligt flinke mod os, samtidigt med vi er bleven bespist her og hos Provstens og Landsfogedens og Kolonibestyrerens, som alle har forkælet os paa det forfærdeligste. St Hans Dag var vi paa en vidunderlig Tur i Landsfogedens Baad, ud til Kockøerne med Jon Møller til Fører Fru Landsfogeden og Fru Nissen var med og vi spiste Frokost paa en af Øerne og kom først hjem om Aftenen. Der saa jeg for første Gang Strømænder der var vist et Par 100 Stk. og Hr. Nissen og jeg der var ude i Jollen sammen skød 8 i Løbet af 5 Min. Schiøler og Jon Møller der var sammen i en anden Jolle fik en. I Det hele fik vi 29 Fugle. En Søpapegøje, 2 Alker, en graa og en hvid Malemuk, en lysbroget og en sort Kjove, 4 Terner en sortgraa Ryle 9 grønlandske Ederfugle 1 Tejste. Desuden saa vi en hel Del Sæler, (Sortsider) og et Par Hvaler og 2 Graaænder og Ravne, Snespurve og Maager Svartbag og tretaaede. Schiøler, Scheel og Finn har haft vældig travlt med at stoppe Fangsten ud og desuden en hel Del andet Grønlænderne er kommen med. Det har været Regnvejr og Graavejr og Taage siden, men i Dag da vi er færdige er der som sagt fint Vejr igen. Jeg har imens malet en hel Del Studier af Fugle og tegnet nogle Landskaber. Jeg glæder mig meget til Turen op i Fjorden. Cand. Nissen har i mens pakket omtrent alle deres Sager sammen, da de skal paa Ferie i Danmark naar "Hans Egede" gaar hjem. De kommer ogsaa til Kjerteminde da en af dem er i Familie med Tandlægens Kone og de gaar saa op og hilser paa Dig. Du vil nok være venlig mod dem, det er flinke Folk, og de har været umaadeligt gæstfri imod os. Rimeligvis kommer vi her tilbage inden Hans Egede gaar, men for en Sikkerheds Skyld deponerer jeg dette Brev her, saa det kan komme med hvis vi ikke skulde være kommen tilbage. Jeg skal hilse fra de andre Medlemmer.
Mange kærlige Hilsner
Din
JL.

Omtalte genstande

Johannes Larsen får malet en del i Grønland

Fakta

PDF
Brev

dansk

Datoen fremgår af brevet.

Johannes Larsen besøger Grønland sammen med ornitolog og vekselerer Lehn Schiøler for at lave illustrationer til dennes omfattende bogværk om Danmarks (herunder Grønlands) fugle. De første tre bind blev udgivet i 1920'erne med støtte fra Ny Carlsberg- og Egmontfonden, mens de følgende syv planlagte bind aldrig blev realiseret, Schiøler gik konkurs i forbindelse med Landmandsbankens krak i 1922.
Angut er navnet på det lille skib, som selskabet sejlede op langs kysten i.
Mallemuk er en stormfugl, der er udbredt langt de arktiske kyster, især ved Island, Færøerne og de Britiske øer. I Danmark er den en regelmæssig træk- og sommergæst ved kysterne.
Svartbag er en fugl, der lever langs de nordatlantiske kyster fra Nordamerika over Grønland og Island til Østersøen. Det er verdens største og kraftigste måge med en længde på 64-78 cm fra halespids til næbspids og en vægt på 1150-2150 g.
Kookøerne ligger nær Avatdlek Kangeq.

Der er ikke anført et afsendersted på brevhovedet. Det formodes at være Holsteinsborg i Grønland.

  • Holsteinsborg

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien