Menu

Fynboerne

1929-06-11

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Fritz Syberg spørger, om Johs. V. Jensen er rask nok til at tage til Tibirke. Han vil gerne komme på besøg hos dem. Marie skal have børn hjem på ferie, så hun kommer ikke med. Syberg har to lærreder, som han tænker at bruge til malerier af Jensen-familien.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
11-6-29

Kære Venner.
Hvordan staar det til med Jer? Tager I saa til Tibirke i denne Maaned eller bliver det senere? Med andre Ord er Joh. V. rask nok til at I tør tage paa Landet eller har I andre Planer. I al Fald kan jeg komme og plage Jer fra den 15 i denne Maaned til Feriens Begyndelse i Juli. Hvis dette ikke passer Jer, saa kan jeg atter tage fri fra Arbejdet her omkring den 15 August – indtil lidt ind i September. Marie kan ikke komme med da hendes Børn har Ferie i denne Maaned og vi venter dem her i Morgen. Jeg har to Lærreder som har ligget præpareret i et Par Aar, de skal anvendes til Jer, muligvis bliver det til to Billeder. Jeg glæder mig til at hilse paa Jeg [”Jeg” overstreget] Jer og være lidt sammen med Jer.
Mange Hilsener fra os begge.

Eders hengivne
Fritz Syberg.

Omtalte genstande

Fritz Sybergs gruppeportræt af Jensen-familien er udateret, men det må være malet 1929 eller 1930, hvor Syberg besøgte familien i Tibirke. I venstre side i den blå trøje ses den ældste søn, Jens, og ved hans side hustruen Grete. Grete var datter af Fynbomaleren Peter Hansen. For bordenden Else Jensen og ved hendes side efternølersønnen, Emmerik. Herefter den næstældste søn, Villum med kæresten Elin. Stellet på bordet er formodentlig lavet af Grete Jensen, som var keramiker. Hun oprettede sammen med Fritz Sybergs ældste søn, Hans, værkstedet Hans og Grete Keramik.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Jensen-familien havde en feriebolig i Tibirke.
Af Fritz Sybergs brev til Johannes V. Jensen 20. marts 1929 fremgår det, at forfatteren var blevet opereret på Rigshospitalet. Det vides ikke, hvad han fejlede.
Marie Schou/Syberg havde kun et barn, sønnen Jørgen Schou. De omtalte børn må være børnebørn. Jørgen Schou fik i sit første ægteskab med Ingeborg Astrid, f. Warberg, en datter, Janna Birgitte Warberg Schou, f. 1917. Han blev gift tre gange mere, men det vides ikke, om disse ægteskaber resulterede i børn.

Pilegården Kerteminde
Janna Schou
Marie Schou

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv