Menu

Fynboerne

1931-03-28

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz og Marie Syberg har med glæde set bogen igennem. Busten af Syberg vidner om Jensens talent som billedhugger. Syberg kan genkende både sin mor og sin farfar i den. Som barn lignede Syberg sin bedstefar.
Fritz Syberg kommer til København, når Zahrtmanns udstilling skal hænges op.

Transskription

Pilegaarden 28-3-31

Kære Ven.
Vi har lige faaet Din Bog ind ad Døren og Marie og jeg har kigget den igennem. Det meste kender vi jo, og alligevel – eller netop derfor – overrasker den ved sin straalende Rigdom. Hvor jeg beundrer Din Styrke og hvor Du Gang paa Gang overbeviser mig om at der er Mening i Livet. Du har før talt om min ”Filosofi” og har maaske mindre tænkt paa, at den er et Værn jeg stiller op for min egen Svaghed, et Værn Du slet ikke har Brug for. Din Indstilling over for Kunst i omfattende Forstand er af den Art er af den Art [”er af den Art” overstreget] saa jeg begriber ikke at vor[e] Kunstkritikere vedblivende kan holde sig selv ud som de selvglade Væsner de er. Din Buste af mig ser godt ud i Bogen og bestyrker den Mening jeg hele Tiden har havt om den, at Du har sprængt Rammen for den Begrænsning Du en Gang stillede Dig selv som Billedhugger. Det er ikke en Amatør der har lavet den Dit Talent som Billedhugger særlig Portrætkunstner er for stort.
Jeg genkender min egen Slægt i den særlig min Farfar, men ogsaa noget fra min Moders Side, Panden eller rettere Issen og Haarets Fald minder mig om min Morbroder. Det mærkelige er at jeg som Dreng, ogsaa paa Pand [”Pand” overstreget] Issen og Haaret lignede min Bedstefar, han havde et (graat) tæt Børstehaar, men det har jeg med Aarene afskaffet til Fordel for Onkel Lars’ tynde Haar med blødt Fald og høje Krige.
Det er temmelig afgjort at jeg kommer en Tur til Kbhvn. sidst i Maj naar Zahrtmanns Udstilling skal hænges op, saa haaber jeg vi ses. Hilsen til Dig og Else
fra Marie og Fritz Syberg.

Omtalte genstande

Efter at man i museumskredse i mange år havde troet, at Johannes V. Jensens buste af Fritz Syberg var bortkommet, blev den i efteråret 2015 fundet i et privat hjem. Med tilskud fra Ny Carlsbergfondet blev gipsbusten derefter støbt i bronze i to eksemplarer. Det ene eksemplar findes på Johannes Larsen Museet og det andet på Johannes V. Jensens og Thit Jensens Museum. Et ældre foto af gipsbusten er gengivet i Du danske Sommer - Fynbomalerne og de jyske forfattere i samklang, Johannes Larsen Museet 2007, s. 156.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Johannes V. Jensens bog Form og Sjæl, Portræter og Personligheder udkom marts 1931. Alle artikler i den var forud trykt andre steder, så derfor kendte Fritz Syberg dem allerede.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv