Menu

Fynboerne

1932-02-01

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Friyz Syberg skal have sendt billeder til København, og han kan sende et med til Jensen-familien som erstatning for det, som de skal udlåne til Venedig.
Syberg spørger, om en ny verdenskrig er på vej. Han synes, at kineserne og japanerne skulle jage de hvide ud af Asien.

Transskription

Pilegaarden 1-2-32

Kære Venner.
I disse Dage skal jeg have afsendt nogle Billeder til Kjøbenhavn og dersom I ønsker at faa et af mine Plastre paa Væggen i Stedet for det som I maa afstaa til Udstillingen i Venedig kan jeg nemt sende et med i Pakkassen til Jer. F.Eks. et af de Landskaber der var paa ”den Frie” i Foraaret 31? –
Mon vi nu skal have Verdenskrig igen? saa gid den maa blive udkæmpet i Asien. Jeg kan forresten ikke begribe, at Kineserne, naar de nu endelig vil have Krig, ikke slutter Alliance med Japanerne og de derefter i Forening driver de Hvide ud af Asien. Saadan vilde jeg bære mig ad hvis jeg var Kineser. Det bliver spændende at se om den angelsaksiske Politik, at sætte Splid mellem Svinene og bagefter tage Profitten hjem, skal lykkes i denne Omgang.
Alt vel. Mange Hilsener fra
Eders hengivne
Fritz Syberg.

Omtalte genstande

Else og Johannes V. Jensen ejede maleriet Udsigt over Kerteminde Fjord, og Johs. V. Jensen skrev digtet "Landskab i Februar. Til Maleri af Fritz Syberg" om billedet. Digt og foto af maleriet blev første gang trykt i Kunstbladet, Kunstforeningen i København, 1. hæfte, 2. årgang, januar 1924 s. 28-30. Siden er digtet blevet genoptrykt i "Du danske Sommer - Fynbomalerne og de jyske forfattere i Samklang", Johannes Larsen Museet 2007, s. 139.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Else og Johannes V. Jensen er blevet bedt om at udlåne et landskabsbillede af Syberg til Venedig. Johs. V. Jensen og Fritz Syberg har berørt dette emne i tidligere breve.

Pilegården Kerteminde
  • Venedig, 30173 Venezia VE, Italien

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv