Menu

Fynboerne

1932-10-16

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Fritz Syberg takker for bogen. Johs. V. Jensen og H.C. Andersen har en vitalitet tilfælles. Syberg håber, at Jensen snart får Nobelprisen og ikke skal dele den med Helge Rode eller Johannes Jørgensen. Syberg læser Jensens myter igen.
Jens og Lars/Sakker er kommet gående fra Faaborg. Der er 12 på besøg, og de skal på tur til Fyns Hoved.

Transskription

Pilegaarden 16 – 10 – 32

Kære Johannes V. og Else.
Tak for Din Bog som har frydet mig. Din Visdom vækker Minder om en anden stor Digter, H. C. Andersen især om hans sidste ”Historier” – Snemanden – Hvor forskellige I end er, er der dog en Ting [”en Ting” overstreget] et hvori jeg næsten ikke kan skille Jer, - er det en vis Art af Vitalitet? Der er Drikke som dovner af at staa, det gør vist de fleste, men hvis der findes nogle som beholder deres Fyrighed stedse saa er det den Du udskænker i Dine Myter. Gud ved hvornaar de Molboer som sidder i Spidsen for Nobelprisen – ja undskyld, det var ikke min Mening at fornærme Molboerne – giver Dig Nobelprisen. Alligevel kan jeg bedre forsone mig med dem, end med den Kritiker der foreslog at Du skulde dele den med fordægtige Størrelser som Helge Rode og Johannes Jørgensen. Jeg er ved paany at læse alle Dine Myter, jeg vil dog ikke paa ”mit Yderste” ærgre mig over at jeg har forsømt det mens Tid var. Nu kommer Mørketiden, og jeg vil hver Aften glæde mig til det Øjeblik da jeg længe [”længe” overstreget] lægger mig i Sengen tænder Lampen og læser en af Dine Myter. Iøvrigt er jeg overhængt med Arbejde Dagen igennem og har det ug. I Øjeblikket har vi Besøg af hele Jert Afkom. Sakker og Jens kom i Aftes ved Aftensmadtid slemt medtaget af at have marscheret fra Faaborg til Kjerteminde. Nye Støvler, Vabler og Huller paa Fødderne. Em og en Kamerat sidder og drikker Kaffe og Em opfører sig som han var vor Søn. Hele Klyngen ialt 12 Mand er ved at starte for en Tur til Fynshoved og Mejlø. Ha’et godt beggeto. Hilsen fra Marie.

Eders hengivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Den omtalte bog er formodentlig Johannes V. Jensen: "Kornmarken. Myter, sjette Samling". Den udkom oktober 1932 som året anden mytesamling.
Mejlø er en ubeboet ø nær Fyns Hoved.

Pilegården Kerteminde
  • Mejlø, 5390 Martofte, Danmark
  • Fynshovedvej, 5390 Martofte, Danmark

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv