Menu

Fynboerne

1934-02-18

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz Syberg takker for bøgerne. "Dyrenes Forvandling" minder Syberg om den malkeged, som han og hans familie engang havde. Den fik altid viklet sit tøjr rundt om træerne og lærte aldrig at gå den modsatte vej, så den kunne vikle sig fri.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
18-2-34

Kære Ven.
Tak for Din Bog som det var mig en stor Glæde at modtage. Der er dog noget der varer i denne dinglende Verden. Tittelen ”Sælernes Ø” egger, men endnu har jeg ikke læst i den, i Aften begynder jeg. Dine Kronikker har jeg læst, og forstaar at Du gaar imod alt det metafysiske Sludder, men iøvrigt er jeg ikke videnskabeligt nok indstillet til at jeg formaar at følge Dig helt. Jeg maa nøjes med at se med mine egne Øjne der stadigvæk ser Solen ”gaa op” og ”ned”.
Du har i ”Dyrenes Forvandling” gjort Dyrenes Intelligens til Genstand for en Vurdering. Jeg maatte ved at læse den tænke paa vores Ged – vi holdt i gamle Dage Malkeged – som stod tøjret langs Ole Povlsens Poppelhegn. I Løbet af Sommeren var det lykkedes den at snære sig om næsten hver eneste af Poplerne med sit Tøjr men den lærte aldrig at gaa den modsatte Vej. Jeg føler mig selv i høj Grad som Ged, underkastet det, som i Goethesk Forstand kaldes Skæbne, - baade Artens og Personens. –
Hils ogsaa Familien.

Eders hengivne
Fritz Syberg

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Johannes V. Jensen: Sælernes Ø, Myter 7. bind. Gyldendal 1934. Samme forfatter: Dyrenes Forvandling 1-10, Essaysamling, 1927.

Pilegården Kerteminde
Johann Goethe
Ole Poulsen

Det Kongelige Bibliotek

Nej