Menu

Fynboerne

1935-02-25

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Poul Uttenreitter har været på besøg med bogen om Fritz Syberg, og Syberg synes godt om både tekst, layout, tryk og billedudvalg. Ingen kan dog skrive så god en bog som Johs. V. Jensens om Johannes Larsen.
Uttenreitter har astma og mener, at han kan bekæmpe den med spiritus og cigarer.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
25-2-35
Kære Ven.
Tak for Dit Brev. Uttenreitter har været her i to Dage og jeg har nu set Bogen. Fra U.s Side er det, som Du skrev, en hæderlig Bog, hvilket allerede er meget, og det [”det” overstreget og ”den” indsat over linjen] den er mere endnu. [kommaet i et semikolon overstreget, så punktummet står tilbage] – Den Maade U har tilrettelagt det skrevne Stof paa er baade beskeden og fornem, ikke et Øjeblik stikker han Kritikerfjæset frem, men lade[r] Billederne og deres Skæbne tale for sig selv. Jeg synes jeg har været i gode Hænder Skabe et Kunstværk som Du har skabt over Johannes Larsen er der jo ingen andre der kan. Men jeg er sluppet for at være [”at være” overstreget] Rings Skæbne. Jeg synes oprigtig talt at U. er den eneste [”eneste” indsat over linjen] Kunsthistoriker der optræder med Anstændighed og Smag. Jeg er ganske sikker paa at han vilde have udfyldt Pladsen som Galleridirektør bedre end nogen anden, men saadant vilde jo Ingen forstaa.
Hvad Du skriver om den brede Margin talte jeg med U. om og han var med mig enig i at det sk [”sk” overstreget] smukkeste af alt er i vor Tid den simpleste Nætætsning trykt paa almindelig Avispapir. Men at faa Folk til at indse det vilde jo være ugørligt. Hans Valg af Billeder anerkender jeg forsaavidt, som jeg absolut synes at Bogen, som Bog betragtet, absolut [”absolut” overstreget] bliver kønnest ved at der er mange Tegninger og [”og” indsat over linjen] forholdsvis faa Oliebilleder som ofte bliver kedsommelige og intetsigende i mekanisk Gengivelse. Der maa Folk ulejlige sig paa Museerne. U lider meget af Astmah, men han indrømmer det ikke, og holder paa at Spiritus og stærke Cigarer et [”et” overstreget] er et glimrende Middel derimod. Han er en hyggelig Mand at være sammen med.

De hjerteligste Hilsener til Jer begge og til den øvrige Familie.

Eders hegivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Den omtalte bog er Poul Uttenreitter: "Fritz Syberg" udgivet af Kunstforeningen, Det Berlingske Bogtrykkeri 1935.
Galleridirektør: Man kaldte i 1935 Statens Museum for Kunst for Galleriet.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv

Nej