Menu

Fynboerne

1935-02-06

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz Syberg har fundet det fotografi, som han ledte efter samt et af Zahrtmann. Marie samlede på relikvier, og hun havde et katalog over dem. Hun tog også Fritz Sybergs private fotografier og gemte dem.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
6-2-35

Kære Ven.
Ja saadan gaar det. Efter at jeg havde søgt alle Maries Gemmer igennem og gennembladet i Hundredevis af Fotografier, fandt jeg endelig Billedet i en forglemt Skuffe hvor der laa endnu et Hundrede Fotografier. Bl.a. fandt jeg et fuldstændig glemt Billede af Zahrtmann – eller rettere et Billede jeg ledte højt og lavt efter da Xylograf Henriksen i sin Tid skrev sin Mindebog om Z. – og nu havde opgivet som tabt. Marie havde den Mani at gemme paa Relikvier, men havde i Aarenes Løb samlet en saadan Mængde saa et var nødvendig at have et Katalog over dem, de laa i Æsker, Daaser Kasser, i Mængder af smaa Chatolskuffer og mange andre Steder. Mine private Fotografier bad hun dels om, dels bemægtigede hun sig dem uden videre for at gemme dem hvad altsaa ogsaa er lykkedes. Mange Hilsener
Din hengivne Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet i brevet

I sidste brev til Johannes V. Jensen (samme dato som dette) skrev Fritz Syberg om et fotografi af hans oldefar - taget fra et miniaturemaleri. Syberg mente, at kunstkritikeren Uttenreitter havde det. Det er formodentlig dette foto, der nu er dukket op. Fotografiet ligger ikke sammen med brevet på Det Kongelige Bibliotek.
Den omtalte bog er "Kristian Zahrtmann - en Mindebog bygget over hans egne Optegnelser og Breve fra og til ham". Udgivet af Rasmus Frederik Hendriksen, 1917.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv

Nej