Menu

Personer

Louise Amstrup

CLA var søster til Albrecht Christoffer Warberg, Alhed Larsens far. Efter moderens død i 1882 kom hun som ugift til at bo i "lejligheden" på Gelskov hos en anden søster, Adelheyde og dennes mand Hempel Syberg.
CLA blev i en moden alder, i juni 1886, gift med Niels Elgaard Amstrup. Warberg-familiens døtre var brudepiger. I begyndelsen af ægteskabet var Niels Amstrup bestyrer ved gården Ensomhed (CLAs barndomshjem), som blev parrets hjem, og siden forpagtede han Ølstedgaard i Sønder Broby, hvortil de flyttede. Gården hørte under grevskabet Muckadell. (Astrid Warbergs erindringer).
Ægteskabet var barnløst, men parret adopterede Ellen Agnete (Nete), som 22. marts 1892 blev født udenfor ægteskab af Alhed Larsens søster, Christine Marie.
LA blev af familien betragtet som meget skrap (især overfor manden). I et udateret brev fra Alhed til Johannes Larsen fortæller Alhed således, at CLAs mand grædende opsøger Alheds forældre og fortæller, at hans kone er "værre end nogensinde, og han kunde ikke holde det ud længere". Astrid Warberg beskriver dog også CLA som intelligent, humoristisk og i besiddelse af en fænomenal hukommelse. Selvom hun ikke havde gået i skole, var hun litterær og læste bøger på fransk. CLA havde haft en hård opvækst. Hendes mor var 45, da datteren blev født, og faderen led af apopleksi og sad som en grøntsag i stuen. Moderen var meget streng og slog sin datter. (Astrid Warbergs erindringer).
CLA fortæller i sine maskinskrevne erindringer fra 1922-1923 om sin slægt, som kom fra Assens. Der var storkøbmænd og mange præster i slægten, og flere af dem begik selvmord.

Referencer

Charlotte Louise Amstrups erindringer om sin slægt (forældre, bedsteforældre m.fl.) findes på Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv
Astrid Warberg: Mit Livs Bog. Upublicerede erindringer, Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv

Fakta

Charlotte Louise Amstrup, f. Warberg

Tante Visse

1845-?

Husmor

Da