Menu

Fynboerne

1944-05-27

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Christa Knuth

Dokumentindhold

Johannes Larsen kom godt hjem, men han havde glemt, at man skulle have adgangskort til Storebæltsfærgen. Han slap dog med skrækken.
Larsen har gæslinger og ællinger.
Frk. Kjær havde ikke råd til at give 300 kr. for akvarellen, og hun fik den for 150.
Larsen returnerer (rationerings)mærker.
Ruderne i Elses forældres lejlighed er smadret, da Fyns Stiftstidende blev bombet. En bankdirektør og en trælasthandler er blevet skudt som hævn for likvideringen af en stikker.

Transskription

[Håndskrevet på kuvertens forside:]
Fru Lensgrevinde
Chr. Knuth
Knuthenborg
Bandholm.

[I brevet:]
Kjerteminde 27 Maj 1944.

Kære Grevinde! Glædelig Pintse!
Jeg kom godt hjem i Gaar, men der var Held i det, jeg havde nemlig glemt at der var noget der hedder Adgangskort til Færgen og blev stoppet da jeg skulde ind og visiteres. Har De Færgebillet? blev jeg spurgt og da jeg lukkede min Pung op, blev der straks sagt Værsgo! Mens jeg sad og spiste den medbragte Madpakke i Rygesalonen lagde jeg Mærke til at alle Passagerer gik omkring med et grønt Mørke og spurgte min Sidemand, hvad det betød, det var Adgangstegnet, og da jeg bemærkede at saadan et havde jeg ikke, svarede Vedkommende at saa havde jeg været usædvanlig heldig. Der gik nu et Lys op for mig. Da jeg lukkede min Pung op havde Kontrolløren straks faaet Øje paa min Garantiseddel der tilfældigvis havde nøjagtig samme grønne Farve som Adgangstegnet. Hvis jeg var bleven stoppet skulde jeg have gaaet i Korsør til om Aftnen. Alt staar godt til her. Der er 3 raske Gæslinger, der kun har den Fejl at de føler sig mere knyttet til Mennesker end Gæs, hvis Aarsag Forældrene særlig Moderen efter Haanden har mistet Interessen for dem. I Gaar kom den anden Graaand med 8 raske Ællinger mærkelig nok er de 2 helt gule og bliver altsaa hvide, det rigtige Vejr til dem i Dag 23º og sløret Solskin og stille. Frk Kjær ringede i Morges og meldte at hun havde faaet Akvarellen, men at Du havde glemt at sige hende Prisen, hun lød temmelig rystet da jeg sagde 300, mere end 150 havde hun ikke Raad til og Piben havde der været budt hende 1000 Kr for. Det endte med at jeg lod hende faa den for 150 under Løfte af ikke at sige det til nogen. Jeg vedlægger nogle Mærker der i Dag er kommen tilbage fra Knuthenborg + de Byttemærker Frk. Egeberg forsynede mig med og som jeg ikke fik Brug for paa Grund af Smørrebrødspakken. Tak for Laan! Da jeg kom hjem i Gaar var Else i Odense i Anledning af at alle Ruderne i hendes Forældres Lejlighed var røget paa Grund af Schalburgfolkene havde bombet Fyens Stifttidendes Ejendom skraas overfor. De havde desuden sprængt 3 Forretninger i Kongensgade og skudt en Bankdirektør og en Trælasthandler, altsammen fordi der Dagen før var aflivet en Stikker, den Portner vi læste om i Toget. Mange Hilsner og Tak for sidst. Jeg skal ogsaa hilse fra Else, Puf og Børnene Din hengivne JL.

Omtalte genstande

Johannes Larsen har solgt en akvarel til frk. Kjær. Det er uklart, hvad der menes med, at hun var blevet budt 1000 kr. for "Piben".

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet øverst s. 1

Under 2. verdenskrig måtte de rejsende over Storebælt underkaste sig en udstrakt kontrol. Tilstrømningen blev reguleret ved udstedelse af særlige ’adgangstegn’, der skulle bæres synligt, og inden man gik ombord, blev man visiteret af politiet (Danmarks Jernbanemuseum https://www.google.com/search sca_esv=df9114d5be7f4ca8&sca_upv=1&rlz=1C1GCEB_enDK974DK974&sxsrf=ACQVn0986YKBr0RghJP_hMkV86mTMjBMvw:1713168089553&q=%22adgangstegn%22+storeb%C3%A6ltsf%C3%A6rgen&sa=X&ved=2ahUKEwiN-Ku74MOFAxVjQvEDHZH-BtgQ5t4CegQIIxAB&biw=1536&bih=703&dpr=1.25).
Det vides ikke, hvem frk. Kjær var.
Som hævn for likvideringen af stikkeren Harald Emil Sørensen blev bankdirektør Henning Hoffmann 26. maj 1944 forsøgt myrdet, da han var på vej ind på domhuset i Odense, men han overleverdeattentatet. En time senere blev trælasthandler N.H. Hein myrdet, mens han opholdt sig på sit kontor i Østergade. Drabet blev begået af Walther Gläsner og Fritz Himmel samtidig med at begravelsen af Harald Emil Sørensen fandt sted.(https://www.lexabc.dk/87/clearingmord).
I maj 1944 blev Fyens Stiftidendes bygning på Graabrødre Plads bombsprængt. Det tyske terrorkorps, Petergruppen, stod bag. Episoden er nævnt i andre breve - blandt andet et skrevet af Else Larsen, hvis forældres lejlighed blev ramt.
Schalburgkorpset, opkaldt efter Christian Frederik von Schalburg, leder af Frikorps Danmark, var et korps af danskere i tysk militærtjeneste under besættelsen (Wikipedia april 2024).

Kerteminde

Bynavnet er skrevet øverst s. 1

Adressen er skrevet på kuverten

Brevet er i privateje

Nej

Brevet ejes af en efterkommer af Christa Knuth