Menu

Personer

Alhed Larsen

Albrecht og Laura Warbergs næstældste datter.
Elev af bl.a. Fritz Syberg. Gift 14. juni 1898 med maleren Johannes Larsen.
Parret fik sammen to børn:
Andreas Larsen (Puf) f. 12. maj 1899
Johan Larsen (Lysse) f. 27. februar 1901.
AL blev født på gården Ensomhed i Heden Sogn. I hendes barndom flyttede familien til gården Erikshaab nær Faaborg. Denne hørte under grevskabet Muckadell, hvor ALs far var ansat som godsforvalter. Hun og hendes søskende tilbragte deres barndom på Erikshaab, kaldet Haabet.
Fra sensommeren 1890 til 1893 boede AL i København og var beskæftiget som underglasurmaler ved Den Kongelige Porcelainsfabrik. Hun lejede den første tid et værelse hos en familien Laudrup, og Anna Hansen (senere gift Schou og senere igen Syberg) lejede en tid naboværelset. Der var formodentlig tale om et pensionat. Foråret (brev skrevet 21. april) 1891 og foråret 1892 boede AL på Værnehjemmet Bethania, Helgolandsgade 8, København. 2. nov. 1891 skrev Alhed dog til sin mor, at hun befandt sig godt i sit nye logi.
I perioden 1892-93 boede de tre søstre Alhed, Christine og Johanne sammen i en lejlighed, Waldemarsgade 30 i København. Om veninden Julie Brandt (Pan) også boede der, er uklart.
Alhed Warberg var i nogle år forlovet med Harald Balslev. Han kunne ikke beslutte sig for, om de skulle giftes, hvilket gik hende meget på. Om det var hende eller ham, der brød forlovelsen, er uklart, men Alhed var både fysisk og psykisk i dårlig stand derefter, og hendes far besluttede da at give hende en rejse af længere varighed til Italien.
Februar (ca. den 12.) 1894 rejste AL til Firenze sammen med sine morbrødre Emil og Ludvig Brandstrup. Opholdet varede i godt et år med hjemkomst til Erikshaab i foråret 1895.
Fra november 1895 brevvekslede AL og Johannes Larsen. 1. juli 1897 blev de "Dus". 14. juni 1898 blev parret gift.
Den første tid af ægteskabet boede AL og Johannes Larsen i en arbejderlejlighed på Feden i Kerteminde (syd for Langebro) ejet af Johannes Larsens forældre.
Oktober 1898 mødtes Johannes Larsens og ALs fædre for første gang i Kerteminde (alle parter var ikke med til brylluppet. Wilhelmine Larsen havde mødt Laura Warberg før).
AL opholdt sig en tid på Erikshaab hos familien før og efter at hun havde født det første barn.
August til november 1899 var AL, Johannes Larsen, sønnen Andreas og Marie Larsen i Sverige på Larsen-familiens ejendom, Båxhult. Anna og Fritz Syberg med børn var der en del af tiden, og de blev på Båxhult det meste af vinterhalvåret efter, at Larsenfamilien var rejst hjem.
April 1900 havde AL billeder med på en udstilling på Charlottenborg. 18. oktober samme år flyttede AL og Johannes Larsen ind i Lille Kærbyhus i Kerteminde. Huset var ejet af Larsen-familien.
1902 flyttede familien ind i deres nybyggede villa på Møllebakken i Kerteminde.
ALs far døde i september 1902 og sidst i oktober 1903 var AL på Erikshaab for at pakke indboet ned og hjælpe sin mor med flytning fra gården til København.
I juli 1905 var Johannes og Alhed Larsen i Paris. Deres drenge blev imens passet på Kærbyhus.
Sidst i maj 1907 rejste AL, Johannes Larsen og børnene over Oslo/Kristiania med skibet S.S. Oscar til New York. De tog toget videre derfra til Boston, hvor de besøgte ALs to søstre, Christine og Ellen. Sidst i august var Johannes Larsen og AL på vildmarkstur ved Lake Umbagog. Oktober tilbragte AL og drengene i Boston, mens Johannes Larsen lavede udstilling i New York. Familien vendte hjem til Danmark i december.
3.-14. februar 1912 udstillede AL sammen med Olga Jensen, K. Meiner Jensen, Cathrine Svendsen, Christine Swane og Anna Syberg på Den Frie. AL sad samme måned model for Peter Hansen i København til Faaborg Museums "Stifterbillede".
1917 byggede man atelierer til både Johannes Larsen og AL på Møllebakken.
Mens villaen på Møllebakken bliver ombygget i september og oktober 1919, var AL syg af en byld i halsen og angina pectoris, og hun opholdt sig hos familie i Birkerød, hvor hendes drenge også gik på kostskole.
I foråret og forsommeren 1922 havde AL Den Spanske Syge (influenza) og led af nældefeber, og hun var indlagt på klinik. Herefter opholdt hun sig hos sin søster Christine i Birkerød. Muligvis var deres mor her samtidig, da hun også havde været syg.
Februar 1922 udstillede Christine Swane, Astrid Krohn og AL på Den Frie.
I de sidste måneder af 1924 opholdt AL sig på sanatoriet i Hareskov, for at komme sig efter nogle hjerteanfald.
Maj 1927 opholdt AL og Johannes Larsen sig på familiens gård, Båxhult, i Småland. 8. juni rejste Johannes Larsen til Island for at lave illustrationer til De Islandske Sagaer. AL blev syg og indlagt, mens Johannes Larsen var bortrejst, og hun døde af australsk sovesyge sidst i august. Johannes Larsen nåede ikke hjem i tide, men fik meddelelsen om ALs død af deres søn på hjemrejsen. AL blev begravet på Kerteminde (Assistens)kirkegård 9. september 1927. På hendes grav blev Ludvig Brandstrups buste af hende placeret på en granitsokkel.
ALs kunstneriske produktion er ikke omfattende. Hun arbejdede mest med pastelkridt og olie og ofte blomsteropstillinger samt motiver fra haven og hjemmet.

Referencer

Erland Porsmose: Johannes Larsen. Menneske, kunstner og naturoplever. Gyldendal 1999
Kirsten Work Rasmussen: Alhed Larsen. Johannes Larsen Museet 2000
Weilbach - dansk kunstnerleksikon. Munksgaard Rosinante, København, 1995.
Birgit Bjerre: Marie - uundværlig husholderske i to kunstnerhjem, Østfyns Museer 2012

Fakta

Alhed Maria Larsen, f. Warberg

B, Be, Besen, Bø

7.4 1872- 31.8 1927

Maler

Da