Fynboerne
9. Jul. 1927
Summary
I anledning af 1.000 året for Altingets oprettelse tog forfatterne Gunnar Gunnarsson og Johannes V. Jensen initiativ til en nyoversættelse af De islandske Sagaer.
Dagbøgerne i 1927 er beskrivelser af natur, fugle og rejsen i Island fra 8 juni til 5. september 1927.
Rejsens formål er indsamling af materiale til illustrationer af de sagasteder og landskaber, hvor sagaernes handlinger udspillede sig.
Omkring 300 penne og tusch illustrationer blev resultatet af de to rejser i 1927 og 1930.
*26a
9 Juli
Tegner fra Gaarden mod
Ø og efter Middag fra V.
saa gaar jeg et Stykke V paa
og tegner Eyjafjallajökul.
En Ravn sætter sig paa en
af de nye Telefonpæle og
skriger. Det er Valgdag
og alle rider til Valg i
Grjótá. En Stenpikkerunge
holder til hvor jeg tegner
og sætter sig hvert Øjeblik paa
en Klippe ved Siden af mig.
Det er V vind og klart Solskin
ogsaa ude over Havet saa
vi ser Vestmannaeyjar og
Landøerne med alle Gaar
dene svømmende i Solflim
mer og lave Luftspejlinger
lette Klodeskyer og store
Skymasser over begge
Jøkeltoppe.
Tegner Bræerne foran
Þórsmörk og gaar saa en
lille Tur for at faa varme
*26b
Fødder. Jeg har ikke andet
Fodtøj her end de korte Gummi
støvler. Resten ligger i Hlíð
arendakot eller Rey
kjavík. Jeg har ellers haft
et Faareskind at sidde
paa hele Dagen. Gaar lidt
hen langs Þverá. Præstekra
ver Strandskader Terner
der hvor Aaen har skaa
ret sig ind til Ridestien
letter en Strømand.
Vipstjerter Engpibere
Hjem til Aftensmad.
Jeg var begyndt at tro
at man kun spiste Middags
mad her da jeg de 2 første
Dage fik Middag 2 Gange
om Dagen men i Eftermg og
i Aften har vi faaet koldt
Bord.
Tørret Torsk (fersk Klipfisk)
pilles i Stykker med Fingrene
og spises med Smør paa
*27a
Fladbrød af Hvede.
Noget Paalæg der hedder
og som ligner Fars
skaaret i store Skiver, det
skal være Faarekød der er kogt
til det falder fra Benene
og derefter hamret eller stødt
det smager og ser ud som
kogt Fars. Det \var/ saadan noget
Halgerd lod stjæle i Kir
kjubær. Og saa var der den
første Aften røget Faarekød.
Sød Mælk til, bagefter
Skyr og Fløde og Melis.
Da vi er færdige med at
spise er Kl. 12, om Natten
altsaa og jeg gaar i Seng.