Fynboerne
21. Jul. 1925
21 Juli
NV fl. Graavejr.
Maler Fugle.
Middag
Kogt Torsk Sauterne
Aprikosgrød
Kaffe Lagkage.
Kl. 3 sejler vi ud til et Skarvefjæld.
Bestyrerens Ulla og Nielsen er med og en Grønlænder
Næsten stille Graavejr
Kin of Sal er dækket af Skyer foroven Tejste
[Tegning] L marinus, en Ederfugl.
2 Tejster.
En Flok unge Kongeederfugle dykker for Baaden
•66• [Tegning] •67• og kommer op agter ud inden for Skudhold, et Par der kommer op paa Siden af Baaden dykker øjeblikkeligt igen.
Inde ved et Skær ligger 2 Svartbag og svømmer med deres 3 Unger.
Flok Ederfugle. Tatterat. Svartbag sidder højt paa et Skær, en anden svæver over den.
[Tegning] Tejster ud for Kin of Sal. Kjover (2) og Svartbag (flere) Sort Kjove mellem Kin of Sal og Naujarietut.
Af Hamborgsundet ses kun det nederste, Toppene er dækkede af Skylaget. En Flok Ederfugle ♂♂ (ca 10 trækker N paa. En Flok svømmer ind ved Skærene. 5 Skarver kreser over Øen
•68•
23 Juli Semiutak
Lidt efter at vi er kommen i Havn kommer Bestyreren H.A. Godtbergsen om Bord, og da vi sidder og spiser faar han en Bajer og en Snaps til et Stykke Mad. Vi gaar med ham op i Land hvor hans Husbestyrerinde Fru Tønnesen har dækket Kaffebord i hans Sommerhus der ligger paa en lav Klippe med en Dam hvori Fru Ts Søn (9 Aar) har sin Kajak og sine Legetøjsskibe. Paa Vejen derop kom vi forbi et Telt lavet af Sortsideskind med Haarene udaf, meget smukt vi var inde i Teltet og hilste paa Konen der var Søster til Brødrene Rosing og kunde
•69• [Læses i forlængelse af næstforrige side] 3 Alker eller Lomvier svirrer rundt og nu er der 8 Skarver paa Vingerne. En Flok Strømænder gaar i Vandet fra et Naboskær. Fler Alker Mange Alker flyvende og svømmende.
2 L glaucus kommer skrigende ind. Tejster En Svartbag. Masser af Alke, mange Søpappegøjer
Nielsen gaar i Jollen med Kristoffer og ror ind efter Strømænder.
Tatteratter Kjove, Svartbag, 4 Kjover fl. mjavende over en Flok Tatteratter.
Vi gør et Sving over under Nayarsuak og ser Alkene og Søpappegøjerne sidde i Mængder paa Hylderne hvor der gror Græs og Kokleare. Henne paa V Enden af Øen gaar 3 næsten fuldvoxne
•70• [Læses i forlængelse af næstforrige side]
23 Juli Semiutak
tale dansk, der var meget hyggeligt, et lille Stykke fra den laa et lignende Sommertelt, de andre vi saa var af Lærred Paa Hjemvejen kigede vi ind i et andet Telt hvor der brændte en Vægstens Tranlampe, udenfor stod en lille Pige og kogte Fisk. Natarnak sagde hun. Der herskede vældig Travlhed i Lejren Baadene havde fanget [Tom plads – der skulle nok have været indskrevet et tal] Pund Helleflynder som var Færd med at blive saltet og de skulde ud at fiske igen tidligt næste Mrg. G forærede os en Helleflynder og da vi var ved at gaa i Seng kom der en Kajakmand paa Siden med en, som jeg hev om Bord og gav ham en Pakke [det følgende ord står på næste side, nederst og under en streg:] Tobak.
•71• Glaucus igen paa en Hylde, en Del gamle svæve over dem. Ederfugl ♀ fl. forbi Om et Par høje Klipper svæver L marinus og glaucus ca 120-150. Unger ses paa Hylderne. Fra en tredje Ø flyver nogle Skarver ud. Indersiden af denne Ø, er stejl og glat med smalle Hylder med Sct Hans Urter der yngler Tejster og Alker.
Det er raakoldt.
Mellemkjover
Edderfugle. Hun, begyndende Sommerdragt helt mørkt Hoved! flyver forbi. Kjover L marinus L glaucus Tejster, Terner
I Land ved 8 Tiden
Aften hos Bestyrerens
Tobak [ordet hænger sammen med teksten på forrige side]
•72• Sonja er kommen ind med en Hval
[Tegning] Hamborgersund.
Facts
PDF21. Jul. 1925
Dagbog, 1925, 3, side 32 verso - 34 recto + 63 recto - 62 verso
Det Kongelige Bibliotek
Christian Hans Theodor Rosing (ca. 1866-1944), gift med Karoline Klara Rosing (1869-1943), havde otte børn: Svend Peter Kristian Rosing (1892-1965), Otto Pavia Jørgen Rosing (1896-1965), Adolf Søren Esekias Rosing (1893-1944), Jens Karl Niels Rosing (1900-1944), Nikolaj Wilhelm Hans Josva Rosing (1903-1968), Ulrik Ludvig Christian Rosing (1906-1928), Karen Karoline Amalie Naja Rosing (1906-1950) og Karl (Kále) Frederik Johan Rosing (1911-1974). Ekspeditionsdeltagerne var i kontakt med maler og præst Svend Peter Kristian Rosing samt præst, forfatter, maler og billedskærer Otto Pavia Jørgen Rosing. Derudover mødte de Christian Hans Theodor Rosings to yngre brødre, kajakmand og landsrådsmedlem Karl Rosing (1879-1933) og maler og billedskærer Peter Fallentin Rosing (1871-1938), samt Jakob Rosing (f. 1899) og Bolette Rosing (f. 1908), der begge var børn af Peter Fallentin Rosing.
Det har ikke kunnet spores, hvem Kristoffer var.
Vægstenslampeskål: ”Ved hver families plads brændte en tranlampe med en bred flamme; disse lamper er gjorte af vægsten [også kaldet fedtsten], de har en halvrund form, er flade og udhulede som en skaal og er temmelig store (op til en fod lange); vægen bestaar af tør mos, som lægges flad langs lampens ene side, og som stadig næres med friskt spæk,” skriver Fridtjof Nansen i Paa Ski over Grønland: En skildring af den norske Grønlands-ekspedition 1888-89 (s. 309).
Natarnak (nataarnaq): helleflynder.