Fynboerne
26. Aug. 1925
26 August.
Næsten Stille skyet Solskin Schiøler kommer om Bord da vi har drukket Kaffe. Han henter Bøssen og Udstoppesager i Land.
Schiøler fik Brev fra Dr Bertelsen , der beklagede at han havde været nødt til at være med til at stanse vor Fremtrængen mod Nord. Møller fik Brev fra Kaptain Brämkopf , der fortæller at vi paa Hjemturen skal anløbe alle Kolonier fra Godthaab Syd efter.
Paa Vejen over fortalte Møller mig at ”Bispinden” havde knækket sig i den Konservesdaase jeg bruger om Natten og at jeg maatte faa hende til at gøre den ren, og forhindre at hun smed den udenbords. Det
•52• glemte jeg og da Ankret var falden, hører jeg Møller grine højt og pege agterud: ”Der kan Du se der sejler Din Pissepotte.”
[Tegning]
Sisgenerne der har vasket sig i Bækken sidder og piller og tørrer sig uden for Vinduerne paa Porsilds Indhegning
•53• Ravne. En Lom flyver skræppende over.
Møller og jeg ror i Land Kl 11 1/2 og træffer de andre, vi gaar alle op til en Ingeniør Galster der bor i Bestyrerboligen sammen med Dr Ljungdal, vi er inviteret paa Cocktail og faar det og den Besked at den rystes hver Dag Kl 11 ½ og vi er velkomne saa længe vi er her. Schiøler og jeg gaar saa til Middag hos Porsilds. Paa Vejen ser vi en meget hvid Sisgen foran os, den sætter sig paa en Sten ved Vejen hvor denne forsvinder over en Bakkekam, men jeg tør ikke skyde da jeg ikke ved hvordan Vejen drejer. I det samme flyver Sisgenen og der dukker 3 Grønlænder [fortsættes to sider fremme]
•54• Da jeg gaar fra Porsilds er det Stille, Graavejr men Taage og Skyer er borte nu[.] Jeg ser første Gang her ind[e] fra Fjældene helt afslørede. De er rødviolette foroven især mellem de vandrette Lag og Siderne der dannes af nedskreden Erosion er graalige med rødviolet Skær og forneden overgroede med grønt.
[Tegning]
Toppen af Lyngmarksfjældet.
•55• [Læses i forlængelse af næstforrige side] børns Hoveder op over Bakken.
Jeg gaar efter Sisgenen men finder den ikke, skyder der imod en ung rostrata af 4-5 Stks, den har lige vasket sig og er vaad og ikke køn. Stegt Flæsk koldt Bord Øl og Snaps. Maler Fugle Søpapegøjer og Stormfugl om Eftermiddagen.
Schiøler og Scheel skyder Sisgener en Hvidsisgen og flere af de andre Lapspurve og Snespurve. I Formdgs har Scheel skudt 2 Pibere Desuden i Eftmdg en Ravn
Middag hos Porsilds.
Schiøler synger Schubert Frk Staun akkompagnerer. Jeg gaar ind til Kolonien. Først kiger jeg ind til Ljungdal, saa til Scheel og Finn hos Landsfogedens. Scheel
•56• tilbyder at ro mig ud.
Landsfogeden kommer og byder paa Romtoddy, da jeg har faaet 2 telefonerer Møller fra Kolonibestyreren om jeg vil komme hen og hente ham. Der sad Møller og Holten Møller med Kone og det blev til 2-3 Sjusser og Klokken blev 1 inden vi kom til Køjs. Jeg var gaaet ud for at lede efter en Sjus, og det lykkedes altsaa til sidst.
[Tegning]
M/B A. HOLK. Godhavn
•57•
Alfred Leopold Bertelsen (1877-1950) blev cand.med. 1902. Han deltog i Den Litterære Ekspedition til Grønland, men vendte om i Upernavik, da de øvrige deltagere rejste videre mod Thule. Bertelsen fungerede som læge flere steder i Grønland – det meste af tiden i Umanaq – frem til 1927, og han var kredslæge for Nordgrønland. Bertelsen var desuden interesseret i fugle og udgav flere afhandlinger og artikler om Grønlands fugle. I august 1925 besluttede Bertelsen, at Eiler Lehn Schiølers fugleekspedition ikke måtte fortsætte nordpå fra Egedesminde/Aasiaat, fordi der var kighosteepidemi i Nordgrønland.
Det har ikke kunnet spores, hvem kaptajn Brämkopf var.
Cand.polyt. Julius Galster (1889-1976) havde fra juni 1924 ledet opførelsen af radiostationen i Julianehåb/Qaqortoq, som skulle indvies 20. september med deltagelse af indenrigsminister Christen Nielsen Hauge og direktør for Grønlands Styrelse Jens Daugaard-Jensen. Han var i Godhavn/Qeqertarsuaq for at bistå med færdiggørelsen af stationen dér og boede, da Johannes Larsen besøgte ham, i kolonibestyrerboligen sammen med bl.a. dr. Ljungdahl (se side 88). Siden blev Galster teknisk rådgiver ved Grønlands Styrelse.
Ingeniør Hugo Holten Møller (1900-1956) var 5. maj 1925 blevet ansat som telegrafbestyrer i Godhavn/Qeqertarsuaq, og han sad ved morsenøglen, da indenrigsminister Christen Nielsen Hauge 6. september meddelte Christian 10., at stationen var indviet. 11. juni 1926 foretog Holten Møller den første radiofoniudsendelse i Grønland. Han sendte nyheder via en selvfremstillet modulationsanordning for telefoni, som han havde forsynet telegrafisenderen med.