Menu

Fynboerne

1902-08-31

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Anna Syberg

Dokumentindhold

Fritz Syberg fortæller om sit besøg i München. Han omtaler bl.a. nogle malerier af Rubens og et mandsportræt af Tizian, som han er meget begejstret for. Ellers er han mæt af indtryk, længes efter at komme i gang med at male, og tager derfor nu hjem.

Transskription

[Anført med blyant:] 1902

München. Mandag den 31 August eller 1 Sptb.

Kære Høns!
Jeg har været en Eftermiddag i München og tilbragt den på "altes Pinakothek". Det er en udmærket Samling. Hvor Rubens er god her. Der er et Landskab med Køer af ham som næsten knuser alt hvad jeg har set af Landskabsmalerie. Så er der en Mængde Skitser af ham. Peter de Ho---ja hvordan saves det nu? har et henrivende Interiør. For første Gang svarer han til mine Forventninger. Men det bedste af det altsammen er dog vist et Portræt af Tizian et Mandsportræt. Forresten løber det allerede sur for mig hvad jeg har set. Nu går jeg derhen i Dag og i Morgen på neues Pinakothek. Desuden er her en Jahresudstilling. Jeg har for Resten besluttet at ende min Rejse her. Jeg er fuldstændig mør af alt hvad jeg har set. Jeg gider ikke rejse til Schweitz og Rhinen for at se på Naturen men vil tage hjem i Stedet for. Jeg længes efter at komme til at arbejde. Den Rhinrejse kan vi opsætte til en anden Gang. og så muligvis gøre den sammen. Jeg har nemlig opdaget at hvis man vil rejse for at se på Natura må man være to, ellers bliver det altfor melankolsk i en så fremmed Natur. Vi har kørt igennem noget af Fielsted gebirge og noget af de "frankiske Juragebirge" men jeg var og blev fuldstændig uimodtagelig for noget somhelst Indtryk deraf Derimod kom jeg til at tænke på Septemberfarverne hjemme med modne Brombær og rødsprængt Løv og så vågnede Maleren i mig så jeg slet ikke kan vente længer. Jeg må hjem og arbejde. For at gøre Rejsen kort tager jeg med Schnellzug til Berlin i en Køre. I overmorgen Nat Kl. 19. (Natten mellem Onsdag og Torsdag) tror jeg Toget går, og fra Berlin kan jeg komme så tidlig så jeg formodentlig er i Kjerteminde Fredag Aften - hvert Fald Lørdag. Kys Ungerne. Din Fritz.

Omtalte genstande

Peter Paul Rubens: landskabsmotiv med køer, maleri som Fritz Syberg har set i München på Altes Pinakothek, ikke nærmere identificeret

Tizian Vicellio: Mandsportræt, maleri som Fritz Syberg har set i München på Altes Pinakothek, ikke nærmere identificeret

Fakta

PDF
Brev

På brevet har Fritz Syberg anført, at det enten er den 31. august eller den 1. september. Han har imidlertid ikke anført noget årstal - årstallet 1902 er anført senere med blyant.

Den maler, Fritz Syberg ikke kan huske navnet på, kunne være Pieter Hendrickzoon de Hooch ho.k 1629 - 1684. Han var en hollandsk genremaler i den hollandske guldalder.

München
Peter Paul Rubens

Faaborg Museum, Fritz og Anna Sybergs arkiv, breve fra Fritz til Anna 1893-1904