Menu

Fynboerne

1903-04-19

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Johannes Larsen

Dokumentindhold

Alhed Larsen takker for det søde brev, som har muntret hende op. Hun føler sig sommetider så overflødig, og hun savner Johannes Larsen.
Alhed og børnene har været hos Georg Larsen (Grossereren) og spise. De lånte en barnevogn til Lysse, som hoster.
Alhed beder Johannes Larsen undersøge priser på kurvemøbler til Paludan i København. - Hun har drømt om Johannes Larsen.

Transskription

Lørdag 19de April 03

Min kæreste Ven!
Det var et forfærdelig sødt brev, jeg fik fra Dig i Dag, det satte mig helt paa ret Køl igen, jeg trængte saa forfærdelig til en lille Opmuntring, og jeg syntes paa en Gang, at det blev saa let at gaa her alene og vente paa Dig og længes efter Dig. Hvor det glæder mig, at Du synes, Du er glad ved at male det Billede og at Du mener, at jeg har nogen Skyld deri. Jeg kan sommetider gaa med en væmmelig Fornemmelse af at være saa rasende meningsløs og overflødig og endogsaa skadelig, og saadan et Humør har jeg i Grunden været i længe, saa det har været mig umulig at skrive opmuntrende og flinke Breve til Dig. Men som sagt – Dit Brev i Dag har hjulpen meget paa mig. Jeg har haft en rigtig rar Dag paa alle Maader. Jeg var bedt ned til Grossererens til Morgen med begge Børnene, men da Lyssemand hostede en Del i Nat og det var en skrækkelig Storm til Morgen, sendte jeg Bud derned, at jeg ikke turde gaa ud med ham. Lidt efter ankom imidlertid Grossereren med deres lysegrønne Barnevogn og sagde, at jeg maatte dog endelig komme derned, der var dækket til mig! o.s.v. Og da jeg samtidig fik Dit Brev, syntes jeg ogsaa, det kunde være helt morsomt. Saa stoppede vi Lysse ned i Barnevognen og drog af. Vi fik Bøf og Rødvin og Citronfromage og havde det for Resten helt rart, naar undtages, at Ungerne holdt en farlig Spektakel. Marie og Agraren kom til Aften. Vi gik hjem strax efter vi havde spist for ikke at faa Lyssemanden i Aftenluft. Han kørte ogsaa hjem, og jeg tror ikke Turen har gjort ham noget han har da slet ikke hostet siden han kom i Seng. Det har blæst en hel Orkan i Eftermiddag, Grossereren kom ned og sagde at det ikke havde været saa Højvande i flere Aar og at Vandet stadig steg, det staar langt op paa Feden
Næste Dag.
Det er et væmmeligt Vejr det bliver ved at være, i saadan en Storm er der da ikke Tale om, at Du kan male. Bare vi dog maatte faa nogle dages rigtig smukt Vejr. Hør, jeg skal bede Dig fra Palam, om Du dog ikke kan se ned i en Kurvemøbelhandel og forhøre om nogle Priser og se paa nogle Faconer – Lænestole, Smaaborde og Sofaer eller Bænke som f.Eks. Luds. Han skal jo til at købe Møbler nu og tænker bl.a. at faa nogle Kurvemøbler. Vil Du ikke nok gøre det. Nu gaar jeg ned til 3.20 Toget med dette, saa tænker jeg, Du faar det i Morgen tidlig, inden Du gaar i zoologisk Have. Det jeg skrev i Lørdags har Du vist først faaet i Dag til Morgen. Jeg sender i Efterm. en lille Pakke til jer. Spiser Du ikke hos Luds hver Dag? – Nu Farvel for denne Gang og hav det rigtig godt og endnu en Gang 1000 Tak for Dit Brev i Gaar. Jeg gad vide, om jeg faar et Brev, naar jeg nu kommer ned i Butikken. Mon Du var til Bech-Olsen? Jeg drømte i Nat, at vi var der sammen og da vi kom derhen og Du fik Overfrakken af, saa jeg at Du havde Livkjole paa, mens jeg kun havde min værste Russekjole. – Det er godt, Du er der inde til at mugle Opper & Zahrtmann, sikke nogle pædagogiske Filistre. Bare de dog nu macher ret med det Billede. Hils Schous 1000 Gange.
Kys, Hilsner til Dig selv! Din A.
Din Udstillingsblanket til den Oph. lægger jeg i Pakken.
Grossereren siger, at Du skal lave en Vexelblanket derind. Jeg sagde, at jeg kunde betale Afdrag, men Du skal alligevel skrive paa sagde han. ---

Omtalte genstande

"Du er glad ved at male det Billede": Motivet er fra Zoo - omtalt i flere tidligere breve. Det er uvist, hvilket billede der er tale om. En mulighed er det indsatte.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Johannes Larsen takkede i sit sidste brev Alhed for, at hun fik ham til at fortsætte med et billede. Det er denne opmuntring, hun er så glad for.
Jørgen Paludan var i mange år ansat på godskontoret på Erikshaab under Alhed Larsens far, Albrecht Warberg. Paludan (Palam) boede også på gården. Efter Albrecht Warbergs død i september 1902 flyttede hans enke, Laura Warberg, til København. Jørgen Paludan overtog Albrecht Warbergs stilling som godsforvalter og blev boende på Erikshaab til sin død. Formodentlig fordi Paludan fik mere plads, da han overtog hele Erikshaab og ikke længere skulle bo på fx et værelse, fik han brug for flere møbler.

København
  • Zoologisk Have, København

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien