Menu

Fynboerne

1911-05-11

Modtager

Peter Hansen

Dokumentindhold

S. Danneskiold skriver til Peter Hansen, at han mener, det er en stor fejl at galleriet ikke har købt Poul S. Christiansens portræt af Niels Larsen Stevns og foreslår, at det forsøges rejst penge til at erhverve det mhp at forære det til galleriet, da det bør være i offentlig eje.

Transskription

Vestre Boulevard 44
11 Maj 11

Kære Peter Hansen!
Jeg synes, galleriet har gjort saa stor en fejl ved ikke at købe Christiansens portræt af Larsen-Stevns. Uden hensyn til billedets stilling indenfor Christiansens Kunst og uden hensyn til, hvad galleriet i forvejen har af ham, synes jeg billedet burde være i offentligt eje - almen tilgængeligt - fordi det for os kunstnere er af saa stor værdi, vi skulde jo gærne kunde lære noget af at gaa paa Galleriet. Det er i altfald mit syn paa sagen, nu ved jeg jo ikke om De deler det.

Skulde dette syn paa sagen være almindelig udbredt, er det min tanke, at vi slaae os sammen en kreds af frie udstillere, erhverver billedet og giver det til galleriet. Jeg kan tegne mig for halvdelen af de 1000 Kr. billedet koster, den anden halvdel spørger jeg Dem om De tror kan tilvejebringes blandt vore venner (Philipsen, Rhode, Skovgaards m.fl.).

Jeg er i korrespondance med Zahrtmann og kan rimeligvis skaffe bidrag fra ham. Det er jo en sløj tid, hvor intet sælges, alligevel kunde det jo tænkes det kunde lade sig gøre.

Naar summen var sikkret, skulde billedet skænkes galleriet fra "en kreds af frie udstillere" (uden særlig navngivelse) og med den i begyndelsen af dette brev anførte motivering (dets værdi for andre Kunstnere).

Lad foreløbig Sagen blive mellem os, men send mig snarest Deres mening om sagen.

Deres hengivne

S. Danneskiold

Omtalte genstande

Poul S. Christiansen , "Maleren Niels Larsen Stevns", 1911, 123 x 88 cm, Statens Museum for Kunst, inv.nr.
KMS3130

Fakta

PDF
Brev

Dateringen fremgår af brevet

Faaborg Museum, Peter Hansens arkiv