Menu

Fynboerne

Forår 1914

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Johannes Larsen

Dokumentindhold

Drengene skal til eksamen.
Husbyggeriet er i gang, men det går for langsomt, og Alhed er irriteret.
Banken truer med at opsige et stort lån. Alhed beder Larsen spørge Karl Madsen om at få penge, og hun er inde på, at man kan skifte bank.
Alhed kommer med forslag til, hvilke billeder Larsen kan hænge op (anden ophængning).

Transskription

Kæreste Lavsi!
Hermed forskellige Sager. Jeg har ikke sendt Andreas Madsen nogen Bog, skal jeg gøre det? og skrive at det er et Laan? – I Morgen begynder Drengenes Examen, den slutter Onsdag eller Torsdag, saa vi kommer altsaa Torsdag eller Fredag, gid vi nu maa faa rigtig fint Vejr til Turen, vi glæder os meget! – Mor har været en Ugestid paa Glorup og kommer hjem i Aften, jeg gruer for hendes Tilbagekomst, der er ikke sket ret stor Forandring dernede ude omkring. Stenhuggerne maatte gaa fra Haven for at grave Kloak, hvad Jensen sagde i Dag havde taget 3 Dage. Jeg gav ham paa Hovedet, fordi det gik for langsomt. Han siger, der kan jo godt begyndes paa at grave Have, fordi der ikke er flyttet Høj og lavet Stengærde, er det ikke noget Sludder. Kan Du ikke omgaaende skrive derom og nøjagtig Gangen i det, jeg mener i hvilken Rækkefølge Arbejdet skal gøres og hvem der skal gøre det. Pause. Her ringede H. Mejer og bad mig komme ned i Banken til en Konference. – Det er jo stadig de Penge, det er galt med. De truer med at sige det store Laan op, H.M. frygtede de vilde gøre det. – Kunde Du dog ikke den dag i Morgen skrive til Karlo Madsen og bede om at faa de Penge sendt eller spørge hvor Du skal henvende dig for at faa dem. Saa gaar jeg i Morgen til Dahlerup og faar ham til at arbejde løs paa de andre Sager og ikke vente til Du kommer hjem men sende Dig til Underskrift. Jeg er for Resten gnaven paa dem og kunde unde dem, at vi skulde flytte fra dem ved Lejlighed. Vi kunde saamænd sagtens f. Ex. ved Overrettens Hjælp faa de lumpne 30,000 i en anden Bank som 2den Prioritet i alle de gode Ejendomme. Og saa senere anbringe vore mulige Rentepenge dér, det kunde de have godt af. – H.M. sagde at jeg i Morgen skulde ned at tale med Delcomyn, Gubevars det kan jeg saamænd godt, (H.M. siger for Resten, at han (Delcomyn) samt H.M. holder paa os til det yderste i Banken. Du skal ikke skrive til dem eller noget men endelig strax til Karl Madsen, at vi kan faa lukket Munden paa dem. – Nu maa jeg slutte Hvad mener Du til 2den Ophængning om:
1. Paafugle
2. Din Farmor
3 Svigerfar
4 Tjalfe (Brandstrup)
5 Puf og mig malet c. samtidig med Tjalfe derfor tænker jeg mig de vil klæde hinanden og saa 3 nye. Det var ogsaa rart at faa nogle nye med at vi kan faa nogle Penge ind, det var dejligt at betale Delcomyn. 1000 Hilsner vi skal nok klare os [ulæseligt ord] Din A.

Omtalte genstande

Johannes Larsens billeder af:
Påfugle, Farmoderen, Svigerfar, Tjalfe (Brandstrup ejede tilsyneladende billedet), Alhed og Puf.

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Larsen-familien fik bygget hus til Alhed Larsens mor i Strandgade i Kerteminde i 1913 til 1914, og i brevet er man nået til havearbejde mm. Larsens drenge går til eksamen. Meget tyder på, at brevet er skrevet forår 1914.

Larsen-parret bygger hus til Alheds mor i Strandgade i Kerteminde.
Det er uklart, i hvilken rækkefølge brevet skal sammensættes/læses.

  • Glorup

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien