Menu

Fynboerne

1914-2

Afsender

Kai Nielsen

Modtager

Mads Rasmussen

Dokumentindhold

Kai Nielsen skriver med stor begejstring til Mads Rasmussen og fortæller om sin rejse til Italien. Desuden kommer han med forskellige betragtninger om indretningen af Faaborg Museum.

Transskription

[tilføjet med blyant: 9 Febr 1914]

Kære Hr. Mads Rasmussen
Lige "Hjemkommen".

Det har været en aldeles henrivende Tur. Jeg blev naturligvis snydt af Droskekuske og alt det andet Skab der lever af Turistdumheder, men jeg har set saa forfærdelig meget. Jeg har været i Rom, Neapel - Pompei, var en vældig morsom Tur med Peter Hansen i Udgravningerne og paa Vesuv og jeg har været i Florentz og set alle de dejlige Ting af Michel Angelo og Donatello der staar der. Naar jeg kommer hjem skal der slides som aldrig før. Jeg har allerede aftalt med Scheller om Anskaffelsen af en 5.6 mægtige Kalkstensblokke at gaa lige løs paa. Jeg har forøvrigt ogsaa aftalt med ham hvornaar Statuen maa være i Faaborg at vi kan naa at faa den fint færdig til Indvielsen. Nu slider jeg i mine Figurer til Bl. Pl. og i Skitsen til Frescoerne. Hvor er de pompeianske Vægmalerier dog vidunderlige. Jeg fik næsten Peter med til at indrømme, at det er meget meget smukkere end Olie vi blev ogsaa enige om at Fresco skal males som de gamle med Dækfarve ikke som i Viborg Domkirke i Lasurfarve det giver ingen Virkning. Den store Hoveddetaille er det min Mening at gøre i en Frescoplade ovre paa Stedet i Faaborg samtidig med at jeg gør Statuen færdig.

Hr Rasmussen jeg fik noget at vide om at der var kørt noget i Stykker paa Ymerbrønden. Er det rigtig? I saa Tilfælde maa det jo repareres. Gibsfigurerne paa Musæet skal allesammen have raa Linolie saa bliver de ligesom gammel Marmor. Jeg tror det skal blive en flot lille Apendix til det øvrige - Kælderen med Figurerne til Blaagaards plads. Saa skal de jo vaskes omhyggeligt af og ogsaa gennemvaskes med Linolie. Jeg har hørt noget om at Karl Madsen skulde komme her til Paris om en lille Tid. Bare han gjorde. Han ved jo alle Steder her i Paris hvor der er noget at lære af.

Jeg er bleven saa væmmelig afholdende og har tabt 20 ℔ og faaet langt Haar igen saa jeg kommer jo hjem som en ren Pryd for Landet baade hvad det Ydre og Indre angaar. Jeg skal til at forsøge at lave nogle Mosaik naar jeg nu kommer hjem igen jeg gaar og lærer det her samtidig med at jeg lærer alle de Raderemetoder der er. Saa jeg faar jo herefter dags Brug for min Tid.

Vil De hilse Fru Rasmussen og hvis Deres Broder ikke har faaet Skitsen til Brønden, saa staar der nu Afstøbninger ude hos Ferdinandsen. Han har ogsaa Originalen. Vil De ogsaa hilse Deres Broder.

Var der noget ved Raderingerne?
Deres Taknemlige og hengivne'
Kai Nielsen
6 Rue Huyghens

Fakta

PDF
Brev

Der er tilføjet en dato (9. Febr 1914) i blyant, formentlig af en medarbejder i Faaborg Byhistoriske Arkiv. Kai Nielsen var i hvert fald i Rom i februar 1914. Hvilken dato i februar, brevet præcist er skrevet, er ikke sikkert, men det fremgår, at han er tilbage i Paris.

NB - Der mangler en scanning af anden side af brevet, den kommer senere.

Paris

Faaborg Byhistoriske Arkiv, Mads Rasmussens familiearkiv, Mappe 31