Menu

Fynboerne

1926-11-01

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Syberg har haft glæde af Jensens Jørgine, som familien har læst højt. Nu har Marie købt Jakob Knudsens Jyder, men det er Jensen, der kan give et portræt af danskerne. Syberg er vred over Tom Kristensens anmeldelse af Jensens digte.
Clara/Nolle er nu blevet opereret i både venstre og højre side og har fået lagt dræn ind. Hun har ikke tuberkler i knoglerne. Lægen er for første gang lidt optimistisk hvad angår helbredelse.

Transskription

Pilegaarden 1-11-26

Kære Ven.
Vi har havt stor Glæde af Din Saga om ”Jørgine”, som vi læste højt om Aftenen. Desværre kunde den ikke strække til uden til to Aftener. Marie anskaffede derefter Jakob Knudsens ”Jyder” og den tjente da til ydermere at understrege hvor menneskelig og smuk Din ”Jørgine” er. Det bliver alligevel Dig der skriver Bogen og [”og” overstreget] om Danskeren i vor Tid, selv om Du gør det, ikke i en Roman, men i samme Format som H.C. Andersens [et overstreget, ulæseligt ord] ”Eventyr og Historier”. Jeg er fornærmet paa Tom Kristensens Anmeldelse af Din Digtsamling. Hvorfor behandler Kritiken aldrig et Digt (eller en Fortælling) som et afsluttet Kunstværk - ? Hvorfor skal man al Tid plages med Kritikernes mageløse Belæsthed?
Altsaa Tak for Bogen fra os begge.
Ellers alt vel. Arbejde, Humør og Fordøjelse er i Orden. Vejret er – ug. Jeg er gode Venner med Vejret hvordan det saa er.
Det der trykker mig mest for Tiden er Nolles haarde Skæbne. Nu har Sygdommen imidlertid taget en Vending, om til det værre eller bedre vil Tiden vise. Hun har været paa Operationsbordet og er blevet skaaret i højre Side, (Hun var allerede skaaret i venstre) der er blevet sat Dræn ind i Saaret. Det glædelige er imidlertid at, Fenger-Just nu har konstateret at der ikke er Tuberkler i Knoglerne, som han frygtede for, og han har, siger han, for første Gang i den Tid han har havt hende, fattet Haab om hendes fuldstændige Helbredelse, selv om det muligvis vil tage lang Tid.
Til Slut de hjerteligste Hilsener til Jer begge to fra Eders hengivne Marie og Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Johannes V. Jensens "Jørgine" blev udgivet som selvstændig bog i 1926. I 1932 blev den trykt som en del af "Himmerlandshistorier".
Jakob Knudsens "Jyder. Sytten Fortællinger" udkom i 1915. I 1917 kom hans bog "Jyder. Elleve Fortællinger".
Tom Kristensen anmeldte digtsamlingen Verdens Lys i Politiken 27.10.1926.
Clara/Nolle Syberg og hendes mand, der udvandrede til Argentina, var nødsaget til at komme hjem til Danmark efter få år, da Clara blev alvorligt syg.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv