Menu

Fynboerne

1926-08-27

Modtager

Andreas Larsen

Dokumentindhold

Brev 1: Der er blevet fint på Båxhult. Det er ikke jagtvejr, men hunden Foch er god. Bryggeren og hans kone rejser i dag.
Frk. Klein kan tage de billeder, som hun vil, til udstillingen. Madsen må sætte to af dem i ramme. Johannes larsen skriver priser. Andreas må finde litografisk kridt og pap og få det sendt til Sverige, for Larsen skal lave illustrationer til Klingen, og han kommer ikke hjem lige nu.
Brev 2: Marie Larsen (Mareje/Ia) og Carl Andresen (Patronen) kommer, og Alhed glæder sig til at vise dem det nyistandsatte hus. Hun vil gerne have pasteller med på udstillingen, og hun skriver priser, som Andreas dog gerne må formindske. Fasanbilledet er dét fra Wedellsborg.
Alhed har det godt, tager ikke medicin og er ikke generet af hjertet. Mon Andreas kommer til Båxhult?

Transskription

[På kuvertens forside:]
Hr. Gartner Andreas Larsen
Kerteminde
Danmark

Express

[På kuvertens bagside:]
Forsøgt Afleveret Kl 720 Høj

[Brev:]

Båxhult 27 Aug 1926.

Kære Puf.
Tak for Dit Brev. Jeg kan ikke se hvornaar Du har skrevet det da det er udateret, men det kan forhaabentlig passe, at Du har talt med Esben umiddelbart før han har faaet den Check paa 1000 Kr som jeg sendte ham Dagen før jeg rejste fra Kjøbenhavn. Det var flinkt af Højlund at han saa hurtigt fik Svanerne anbragt. Her er bleven vældigt fint over det Hele. Desværre har vi haft daarligt Jagevejr men vi har da faaet nok at spise og Foch gaar fint. Bryggeren rejser i Dag, jeg tror nok de har nydt at være her. Lysse hentede Bryggeren og mig i Halmstad den 20. altsaa Fredag og om Tirsdagen kom Fru Jakobsen og blev hentet i Landeryd. I Dag er Vejret fint. Med hensyn til Billederne til Odense er det jo ikke nemt at give Besked herfra. Jeg aner jo ikke hvad Frk Klein mener med mange. Men lad hende tage saa mange hun vil, dog ikke af dem der hænger paa Væggene. Dersom Du kunde faa Madsen til at sætte Fasanen og Havebilledet, de staar vist rullet sammen i Roderummet fra Hechts Tourne i ramme, hvis det kan naas kan de jo gaa med lige saa et af Vandbillederne fra Bugten. Paa de Billeder fra i Foraaret er Priserne efter Størrelse 3500 Gæssene, 1500 for Brushønsene og ligesaa det med Kobbersnepper Præstekraver og Ryler. 1200 for de næste, saa 800 og 500 og for de mindste Urhanernes Størrelse 400 for ældre Billeder ligesaa efter størrelse. Kan Du sende mig en lille Papæske der staar uaabnet og indeholder lithografisk Tusch og Kridt sendt af Uttenreiter, muligvis ogsaa hans Brev, paa Bordet i Værkstedet, samt i en Paprulle noget af det Papir (ca 10 Ark) jeg laver Tavler paa, paa Bordet mellem Sofaen og Vaskerummet, det kan Du lade Madsen gøre. Jeg skal nemlig lave 4 Lithografier til Klingen, havde tænkt det kunde naas naar jeg kom hjem, men Din Moder har det saa godt her oppe og vil gerne blive her noget længere. Vi har faaet et fint Flag, som vi flagede med da Fru J. kom. Og det skal op naar Patronen og Marie kommer.
Mange kærlige Hilsner Din Far.

Kære søde Gamle!
Vi har det dejligt. Du kan ikke tænke Dig, hvor Bryggerens har været søde at have, nu rejser de desværre i Dag, men saa har vi jo Mareje og Patronen til gode, jeg glæder mig meget til at vise Ia Båxhult i ny forskønnet Skikkelse. Jeg vil gærne have nogle Pasteller med paa den Udstilling: den store med [ulæseligt]æbletræet og Gaarden (400 Kr.) det blomstrende Æbletræ med de to Svaner (300) Kallaerne (300) Tøj til Tørring (200) og Drudes [ordet ”Drudes” overstreget] den store Blomsterbuket, der hænger hos Drude – 3-400) men Du maa godt forandre i Priserne, hvis i synes, de er for høje og ogsaa skyde ud, hvis der er for mange. –
Jeg har det ganske udmærket, har Medicin med, men ikke rørt den, da jeg ikke har haft en Fornemmelse i Hjærtet heroppe. Jeg taaler som sædvanlig glimrende at gaa heroppe, og vi gaar enten Vejret er saadan eller saadan. Mon Du dog ikke nok kører herop og ser til os? Har Du faaet mine Kort? Skriver Du ikke lidt til mig en Dag. Fasanen Din Far skriver om er det store med Hanfasanen fra Wedellsborg, det var rart om det kom med, Kruuse har været varm paa det, jeg tror det maa have forputtet sig i Roderummet (Fuglestuen) eller det brandfri. Nu skal tante Junge have et Par Ord til Fødselsdagen. – 1000 Hilsner Din Mor.

Lysse har skudt 9 Ænder. De har skudt 10 Tjurer og Urhøns, Ly de fleste.

Fredag

Jeg beder Esben sende Penge til Thomsen og 100 Kr. til Løn til Frk. J. og 50 til diverse Husholdn de sendes til Dig.

Omtalte genstande

Johannes Larsens billeder af en hanfasan fra Wedellsborg, hans havebillede og billeder af vand fra Bugten (Kertemindebugten/Storebælt nær Larsens hjem), billeder af gæs, urhaner, brushøns, kobbersnepper, præstekraver og ryler.
Alhed Larsens billeder af æbletræ og gård, et blomstrende æbletræ med svaner, tøj til tørre og blomsterbuket.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Johannes Larsen skrev 16. august 1926 til Alhed, at han og Brygger Jacobsen rejste til Larsens skovgård, Båxhult, i Småland. Xenia Jacobsen blev hjemme, da hun havde det dårligt, men hun rejste nogle dage senere op for at følges med manden hjem. I samme brev fortalte Johannes Larsen, at han med Bryggeren byttede et billede for en hund ved navn Foch.
Klingen var et tidsskrift omhandlende billedkunst og litteratur. Det blev udgivet på initiativ af blandt andre Axel Salto og Poul Uttenreitter. Johannes Larsen bidrog flere gange med illustrationer til bladet.
Det kan ikke afgøres, hvilken Thomsen det er, Alhed skriver om. Larsen-familien kendte flere af det navn. Frk. J. må være pige i huset hos familien.

Båxhult
Kerteminde
  • Wedellsborg
  • Odense
  • København
  • Landeryd, Sweden
  • Halmstad, Sweden

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv

Nej