Menu

Fynboerne

3. eller 10. december 1926

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Andreas Larsen

Dokumentindhold

Carlsbergfondet vil ikke købe hele samlingen af "Øtegninger". Brygger Jacobsen vil købe nogle af dem, men Alhed og Johannes Larsen vil ikke have samlingen splittet op. De ser godt ud nu, hvor de er hængt op, og der var mange mennesker ved ferniseringen. Salget af bogen går godt, og Johannes Larsen vil få procenter. Alhed og Johannes Larsen dyrker selskabelighed, men Alhed er også nødt til at holde sig i ro.
Hvorfor mon postvæsenet ikke sender breve til de adresser, hvor Alhed og Johannes Larsen er?

Transskription

Kære søde Gamle!
Hvor ærgerligt, at vi ikke var her, da Du ringede i Aftes. Tænk, det gaar ikke med Øtegningerne og Carlsbergfondet. Bryggeren har slidt i det, men de [ordet ”Fondet” indsat over linjen] vedtog paa et Møde i Aftes, at de ikke vilde købe Samlingen, derimod for c. 1000 Kr. af de bedste. Bryggeren vilde ogsaa købe en Del, da det ikke gaar paa den anden Maade men vi vil ikke splitte Samlingen, Du kan ikke tænke Dig, hvor dejlige de ser ud ophængte, det vilde være altfor lumpent, om de skulde skilles og det skal de heller ikke, om vi saa selv skal forære dem en Gang til en Samling. Øbogen gaar i øvrigt glimrende og det viser sig, at vi faar Procenter, naar de kommer over et vist Antal Abonnenter. Forlaget mener at vi vil faa endnu en 9-10,000 Kr. Det pynter jo paa det. Der var mange Mennesker i Gaar paa Ferniseringen og der var megen Begejstring. I Dag holder jeg mig helt i Ro, har ikke været udenfor Døren og gaar ganske tidlig i Seng. I Morgen Aften skal vi til Achton Friis, Søndag ingenting maaske Brønsteds, Mandag hos Uttenreiter, men ellers har vi sagt nej til alle Indbydelser. – Meme forstod ikke, om Du havde sendt en Sneppe efter Bestillingen, nu sender jeg Adressen her og beder Dig om at sende en eller lade Madsen, endelig Mellemlægspapir. Hvis der kommer flere Breve fra ”Jagttidende”, kan Du jo bare brække dem og sende. – Jeg forstaar for Resten ikke, hvorfor Posthuset ikke sender Brevene hertil, jeg ringede og gav dem Adressen. Jeg ser jo Din Far hver Dag, saa de kunde ligesaa sendes hertil fra selve Posthuset. Hils Kjeld, var sammen med Peter her i Aftes. Putte havde ungt Selskab. Lysse læser flittig. 1000 Hilsner min egen Dreng
Din Mor.

Fredag.

Omtalte genstande

Johannes Larsens tegninger til bogværket De Danskes Øer

Fakta

PDF
Brev

Da

Bevet er kun dateret "Fredag". Det må være fra december 1926, for ophængningen af tegninger fra Rylen-rejserne omtales (der var mange mennesker ved ferniseringen den forrige dag), og denne fandt sted december 1926. "Øbogen" er også udkommet, og bind I af De Danskes Øer udkom i 1926.

Johannes Larsens tegninger fra rejserne med skibet Rylen (Øtegningerne) blev benyttet i bogværket De Danskes Øer, hvoraf bind I udkom i 1926. I december dette år viste Kunstforeningen Gammel Strand en udstilling af tegningerne. Både Johannes og Alhed Larsen var i København, da Alhed skrev brevet.
Den omtalte Peter kan være Peter Hansen, men det kan også være en anden person.

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv