Menu

Fynboerne

1927

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Dokumentindhold

Johannes Larsen ligger i strid med en mand i Haderslev og bestyrelsen for Selskabet for Grafisk Kunst vedrørende ejerskabet af reproduktioner af Johannes Larsen.

Transskription

[Den eller de første sider af brevet mangler]
Jeg kan ikke nægte at Dit Brev var mig en stor Skuffelse. Naar jeg ikke har solgt Reproduktionsretten sammen med Stokken maa den jo være min Ejendom, ergo kan jeg sælge den, det er Logik, men det er altsaa ikke Jura.
Når Manden i Haderslev køber noget af Mig som jeg har Ret til at sælge maa det blive hans Ejendom, det er der heller ingen Huller i. Hvis der ikke i Loven om Kunstner og Forfatterret findes en Paragraf der limiterer Størrelsen af en Reproduktion, maa han have Lov til at gøre en saadan saa stor som han vil, ikke sandt?
Naar samme Mand lader sig bluffe af Selskabet til grafisk Kunsts Sagfører til ikke at udgive Reproduktionen kan jeg ikke se, det rager mig, men maa være en Sag mellem ham og nævnte Selskab. Jeg vilde egentlig helst have en Dom i Sagen, hvis det ikke bliver altfor dyrt, jeg er jo en fattig Mand, naar efter jeg paa Grund af Arbejdet i Odense Raadhus har fordoblet min Gæld til Discontokassen. Alligevel vil jeg rette mig efter Dit Raad og betale Manden skønt det efter min Mening var Selskabet der skulde erstatte ham.
Men han skal i saa Fald nøjes med Penge han skal ikke have Tegninger af mig.
Altsaa hvis Du stadig synes det skal ordnes uden Dom vil jeg bede Dig foretage Ordningen og betale den øjensynlig opskruede Regning. Jeg kan ikke i øjeblikket refundere Dig Pengene, men da jeg formodentlig inden længe bliver nødt til at sælge min private Malerisamling, vil jeg gøre det ved den Lejlighed. Naar jeg beder Dig ordne Sagen er det bl.a. fordi jeg er bange for at faa en Injuriesag paa Halsen hvis jeg selv skal gøre det. Hvad angaar Det grafiske Selskabs Bestyrelsen og deres Sagfører havde jeg tillige Lyst til at give dem nogle flade Øretæver.
[resten af brevet mangler]

Fakta

PDF
Brev

dansk

Brevet er udateret.
Brevet formodes at referere til sagen i 1927, hvorefter Johannes Larsen er i diskussion med Albert Repholtz, formand for Selskabet for Grafisk Kunst, omkring ejerskabet af Larsen træsnit

Modtager af brevet kan være Albert Repholtz, der var formand for Selskabet for Grafisk Kunst fra dets stiftelse i 1920 og frem til sin død i 1928.
Manden i Haderslev kan være boghandler Carl Nielsen.
Der er måske tale om udkast til et brev, der ikke er blevet afsendt, da der ikke er anført modtager i brevet og heller ikke nogen afslutning.

Carl Nielsen

Det kongelige Bibliotek.