Menu

Fynboerne

1935-10-05

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Syberg takker for bogen, som fortæller ham, at mord og civilisation hører sammen. Han tænker på Lumholtz' beskrivelse af aboriginals måde at føre krig på.
Fritz Syberg maler. Af og til synes han, at han burde rejse mere. Han tænker på en vits, som underofficererne sagde, da han var marinesoldat.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
5-10-35

Kære Venner.
Tak for Bogen som har forkortet mig den lange Nat. Den bestyrker mig i Troen paa at Civilisation og Mord hører sammen. Det er langt bekvemmere at myrde naar man kan gøre det ved at trykke paa en Kontakt end naar man som Papuaerne møjsommelig skal slide Livet ud af en mand med et Spyd der ovenikøbet har Modhager. Jeg erindrer Lumholtz’ Beskrivelse af Australnegernes indbyrdes Krige; de samledes i to Lejre og tilbragte lange Tider med at krigsmale sig og skælde hverandre Huden fuld. Udartede det til virkelige Haandgribeligheder styrde Kvinderne til og skilte de stridende ad, Mord forefaldt meget sjældent.
Her er alt vel. Jeg passer mine Billeder (fabulerer) saa godt jeg kan mens Solen løber fra mig, eller rettere Jorden svinger sig – 30 Kilometer i Minuttet, og Aarstiden og Dagene farer fra det ene Billed til det andet med en Fart af 30 Kilometer i Secundet. Undertiden faar jeg – især naar jeg læser Dine Bøger – nogle Anfægtelser Jeg synes jeg bør foretage en Rejse, ”Jorden er dog stor” skrev Du en Gang. Men jeg har gjort min Pligt i den Retning. Jeg skal ikke indlade mig paa at rejse fra min Skæbne. Desuden, Kloden besørger det jo. Jeg maa af og til mindes den Vittighed Underofficererne muntrede os med mens jeg som Marinesoldat laa paa Kadetskibet Dagmar midt i Nordsøen: Vi skulde op af Køjen og paa Vagt, saa lød der en Stemme: ”op ”Sømand”, staa op og [”og” indsat over linjen] gaa”.
Mange Hilsener til Jer allesammen

Eders hengivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet på brevet

Johannes V. Jensen: "Dr. Renaults Fristelser" udkom i 1935. Eftersom Fritz Syberg i det følgende brev til Jensen, 28. oktober 1935, igen takker for bogen og nævner Anne Kielstra, som optræder i "Dr. Renaults Fristelser" er det formodentlig denne bog, som Johs. V. Jensen har sendt.

Pilegården Kerteminde
Carl Lumholtz

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv

Nej