Menu

Personer

Anna Rosenørn

APLR var forstanderinde ved Værnehjemmet Bethania, Helgolandsgade 8, København, Første Afdeling i 1891 og også i 1900.
Stiftsdame Regitze Barner oprettede Værnehjemmet Bethania, som kunne huse tilrejsende, "unge Piger, der ukendte med en Hovedstads Snarer og Fristelser, en skøn Dag stod midt i den, uden Venner og Slægt (...)" (citat fra Kvinfos artikel; se adresse under Referencer). Frk. R havde bolig og kontor i stuen på Første Afdeling. Hun modtog ikke vederlag for sit opofrende arbejde. På anden sal var der en lang gang med værelser. På dørene satte beboerne deres visitkort. De unge kvinder kunne bo kortere eller længere tid på Første Afdeling, og nogle boede der fx, mens de tog uddannelse. Alhed Larsen var således logerende på Værnehjemmet Bethania 1890-1892, mens hun tog uddannelse ved Den Kongelige Porcelainsfabrik.
På hjemmets Anden Afdeling var der sovesale med 4-16 senge. Her overnattede gæsterne typisk få nætter ad gangen, og de kunne nedbringe betalingen for opholdet ved at hjælpe til på Hjemmet.
I bygningen fandtes desuden en stor spisesal, en dagligstue og i kælderen et køkken med hejseapparat op til spisesalen. Bag bygningen var der en have, som beboerne benyttede meget.
Der herskede stilhed på Værnehjemmet, så beboerne kunne koncentrere sig om læsning, håndarbejde, malerarbejde mv.
Hvis en beboer på Værnehjemmet blev syg, informerede forstanderinden familien. Der blev også sørget for, at beboerne blev vaccineret mod bla. kopper, fortalte Alhed Larsen sin mor i et brev feb. 1891.
Fra 1909 fungerede APLR som forstanderinde ved Dronning Caroline Amalies Plejeforening. I 1929 boede hun på Vemmetofte Adelige Jomfrukloster.

I 1891 eller 1892 sang "Kvartetten fra Regensen" serenader for Alhed Larsen udenfor hendes vinduer kl. 12 om natten, efter at have fulgt hende hjem, og Frk. R. sagde morgenen efter til Alhed, at serenader ikke var velsete på Værnehjemmet. Også Christine Swane, som i 1890 boede på Værnehjemmet, refererer til Frk. R.
Hun var muligvis også en bekendt af familien Lau i Næstved.

Referencer

Brev 1900-04-26
Brev efterår 1891
Kvinfo.dk/side/444/?action=4&itemid=1759 (lokaliseret jan. 2021)
finnholbek.dk/getperson.php?personID=156527&tree=2 (lokaliseret jan. 2021)
Henriette Skram: Regitze Barner. En Levnedsskildring. Det Schønbergske Forlag 1919

Fakta

Anna Pauline Ludovica Rosenørn

Frk. Rosenørn

5. feb. 1860 - efterår 1929

Forstanderinde

Ty, Da