Menu

Personer

Margrethe Eckardt

Ugift.
MEs far var marinemaleren Christian Frederik Emil Eckardt. Moderen var Sophie Marie Magdalene Bless, moster til Johannes Larsen.
ME blev muligvis forlovet i Kalundborg i 1899. Christian Frederik Emil Eckardt opholdt sig i 1899 i Kalundborg og malede et gadebillede.
ME var født i København, hvor hun gik på Zahles Skole. Noget af opvæksten fandt sted i Sverige, da hendes familie boede på gården Lile Höljeryd, som var ejet af I.A. Larsen, Johannes Larsen og Christine Swanes far.
I 1879 tog hun uddannelsen til privatlærer og blev circa 1884 ansat som sådan hos familien Larsen i Kerteminde.
I 1890 efter moderens død tog MME til København, og hun blev i 1892 læreruddannet. Senere blev ME uddannet talepædagog hos en professor Engel i Tyskland. Hun blev 1916 forstander ved Statens Institut for Talelidende på Rosenvængets Allé 28 i København. I 1912 dannede ME en forening til fremme for Engels principper, og dette var den første talepædagogiske forening i verden. En ny generation af talepædagoger, der gik ind for andre principper, oprettede 1923 Talepædagogisk Forening, og der opstod konflikt mellem de to fløje. MEs fløj tabte, og i 1929 blev hun afskediget.
ME havde indtil afskedigelsen bolig på skolen. Kusinen Marie Larsen flyttede i 1926 ind her for at klare husholdningen. De to kusiner rejste i august samme år på en ferie til Tyskland. Ved skoleårets afslutning 1927 flyttede Marie Larsen til sin søster Christine Swane på Frederiksberg.

Referencer

Birgit Bjerre: Marie - uundværlig husholderske i to kunstnerhjem. Østfyns Museer 2012
Erland Porsmose og Jens Syrak Hansen: Fynbomalerne i Småland. Johannes Larsen Museet og Ljungbergmuseet 2006
Jes Gynther Sørensens slægtsforskning vedr. I.A. Larsen. Upubliceret materiale, Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv

Fakta

Margrethe Henriette Eckardt

9.8 1862 - 25.10 1948

Forstander, talepædagog, Lærer

Da