Menu

Personer

Sigurd Swane

SS var døbt Sigurd Svane. Det er uvist, hvornår han og broderen, Leo Swane, begyndte at stave efternavnet med w. Leo Swane blev direktør for Statens Museum for Kunst og siden Ordrupgaard.
SS gik kun kort tid på Akademiet, hvor han mødte Harald Giersing, som fik ham med til Zahrtmanns Skole samt på en rejse til Paris i foråret 1907.
1910 viste SS sin første udstilling sammen med "Ung Dansk kunst". 1910-1913 var han gæst ved den Frie Udstilling.
Christine, f. Larsen (Johannes Larsens søster) og SS mødte hinanden ved Faaborg Museums stifterfest Skt. Hansaften 1910 og blev gift 19. nov. 1910. Efter brylluppet flyttede parret ind i ejendommen Kærbyhus i Kerteminde. Den var ejet af Larsen-familien. SS kunne ikke undvære København, og i 1911 flyttede de til Charlottenlund. Christine tog dog tilbage til Kerteminde for at bo i 1912.
I 1913 havde SS og Christine en lillebitte lejlighed på Christianshavn i København, og deres økonomi var bedre, end den tidligere havde været (1914-04-12, Laura Warberg til Astrid Warberg-Goldschmidt, BB2623).
Da sønnen, Lars, blev født i 1913 forsonedes parret og boede efter perioder med adskillelse sammen en tid - fra 1916 ved Hillerød - men Christine blev syg og indlagt på sanatorium, og sønnen kom til hendes bror Vilhelm Larsen på gården Rørdam på Fyn.
1915 var SS en af initiativtagerne til kunstnersammenslutningen Grønningen.
Christine og Sigurd Swane købte i første halvår af 1916 en sommerbolig i Hammersholt ved Hillerød. Den blev solgt igen i 1921 og Christine Swane og sønnen Lars delte da restbeløbet.
Sådan omtaler Sigurd Swane det i sine erindringer:
"Jeg købte omkring ved denne Tid et lille Hus ude ved Hammersholt ved Hillerød, med en lille Stump Have til, endnu dengang meget landligt beliggende, yndigt; det hele kostede kun 3000 Kr. jeg siger kun, for det var jo billigt, men det var alligevel mange Penge at præstere, men det gik. Jeg håbede at vi ved således at have et fast Tilhold for os selv skulde få lidt mere Ro, og i nogen Tid gik det vist også sådan. Vi sled med det derude, og vi malede og levede i det hele så isoleret, at det vel i nogen Grad bremsede for Stridigheder. Hjalmar var en af vore hyppigste Gæster om Søndagene og Fader var på besøg hos os en Tid. Jeg har såmænd mange gode Minder derudefra. Det sidste År vi havde det købte jeg en dejlig Banke til for 1000 Kr., den hævede sig lige bag Huset og Haven; havde jeg ikke købt den, var den blevet solgt til Sommerhusbebyggelse for andre, hvad der vilde have ødelagt Freden for vort Hus og Haven. (...) Under de Forhold [= en ubehagelig nabo] brød vi os ikke om at være der mere, så vi solgte Huset igen.
Jeg havde ellers nok i de to-tre År, vi boede der, malet nogle gode Billeder." (Erindringer, side 72)
Christine og SSs ægteskab blev opløst i 1920.
SS blev gift 2. gang med maleren Agnete Alfrida Julie, f. Rechendorff (1893-1994). Parret fik tre børn: Hanne, Gerda og Henrik Swane.
Omkring 1932 boede SS og Agnete på Tranegårdsvej 5 i Hellerup (SS til Johan/Lysse Larsen 1932-02-04).
Agnete og SS opførte i 1934 Malergården i Odsherred, hvor de boede resten af deres liv.

Referencer

Weilbachs kunstnerleksikon: Swane, Sigurd
Jes Gynther Sørensens slægtsforskning vedrørende I.A. Larsen. Upubliceret materiale på Kerteminde By- og Egnshistoriske Arkiv
Birgit Bjerre: Christine Swane Johannes Larsen Museet 2003
Sigurd Swanes erindringer er upublicerede. De findes i håndskrift på Det Kgl. Bibliotek
Grøn - modernisten Christine Swane. Anne Lie Stokbro, Erland Porsmose og Mette Ladegaard Thøgersen (red.) Johannes Larsen Museet 2018
Lise Fogh: Sigurd Swanes korte sommer på Fyn. I: Cartha, Årsskrift for Østfyns Museer 2015-2016, s. 5-24
Poul Uttenreiter: Sigurd Swane. Vor Tids Kunst 8. Forlagt af Rasmus Naver, København 1932

Fakta

Sigurd Swane

Male-Swane

16.6 1879 - 9.4 1973

kunstskribent, Maler

Da