Menu

Fynboerne

1918-12-15

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen har malet dåhjorte i en park og vil male på nogle små billeder, men han mangler solskin. Der er blevet afholdt udstilling (på Rørdam?), og greven m.fl. kom.
Der er kommet tavler fra Egmont H. Petersen.
Smør Christensen vil købe akvareller og tryk, og Overrettens Svoger skal have tryk.
Der er kommet en skulptur (muskelmand) fra Kai Nielsen.

Transskription

Rørdam 15 Dec. 1918.

Kæreste Alhed!

Det er rigtignok triste Udsigter for Julen. Bare nu Du og Lysse maa slippe og Puf komme godt over det. Du maa endelig lade mig vide hver Dag hvordan det Gaar. I denne Uge har jeg faaet en Del bestilt. Jeg fik et stort Billede med Daahjorte i Parken færdig eller da klaret i Gaar og i Formiddags malede jeg et af de mellemstore. Der er nu kun 2 smaa Lærreder der ikke er malet paa og 2 store, der er lagt om, men dem skulde jeg gerne have Eftermiddagssol til, saa de er jo problematiske. Vi havde stor Udstilling i Eftermiddag her. Den gamle Greve og hans Datter Baronesse Rosenkrantz med Søn og den unge Greve med Grevinden og en fransk Dame og Tito. Vi har ingen Sne her der kom lidt om Aftenen blandet med Regn, det tøede efterhaanden og i Gaar laa der kun lidt hist og her i Skyggen og det forsvandt op ad Dagen. Jeg har dog et Billede der ser ud som et Snebilleder, et af de første jeg malede, det rimede nemlig meget stærkt det første Døgn, saa det om Mrg saa ud som det havde sneet. Jeg har faaet sendt 2 Tavler fra Egmont H. Petersen med tilsvarende Tryk, de ser rigtig godt ud og Schiøler skriver at de har næsten alle de andre i Arbejde og at de snart kommer, saa det lader jo til der er helt godt Gang i det. Børresen er ved at blive bedre skriver han og vi skal snart til at virke igen. Jenny har ringet og bedt om en Fuldmagt, vi skal nemlig have 50 Kr. i Brændselsgodtgørelse af Sognet og Adolphsen vil gerne af med dem.
Smør Christensen kommer mellem Jul og Nytaar efter Aquareller og 2 Sæt Tryk. Overrettens Svoger, Schaumann har skrevet og bedt om 1 Sæt og den lille Baron i Svendborg om et lille Billede til 200 Kr. til Julegave til Konen. Jeg skal hilse fra Klaks og Gudrun. Der er kommen en Muskelmand fra Kai - Mange kærlige Hilsner til Jer alle tre
Din
Johannes Larsen.

Omtalte genstande

Johannes Larsen har malet et stort billede med dåhjorte i parken og et snebillede.
Tavlerne til bogværket Danmarks Fugle omtales.
Kai Nielsens Muskelmand er formodentlig en skulptur.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen fremgår af brevet.

Den gamle greve m. fl. er formodentlig fra Wedelssborg, som gården Rørdam (Vilhelm Larsens hjem) hørte under.
Larsen har fået tavler sendt fra Egmont H. Petersen: Der er tale om tryk af de tavler med fugle, som Johannes Larsen malede til Eiler Lehn Schiølers store bogprojekt om Danmarks og Grønlands fugle (se Lehn Schiølers biografi).
Adolfsen formodes af være Martha Adolfsen, som var stuepige hos JL og Alhed Larsen.
Det er uvist, hvem Den lille Baron i Svendborg er.
En "Muskelmand fra Kai": Der er formodentlig tale om en skulptur af en muskuløs mand lavet af billedhuggeren Kai Nielsen.

Rørdam
  • Svendborg
  • Ejby

Det Kongelige Bibliotek

Brevet er indleveret på Det kongelige Bibliotek af Larsen-familien.