Menu

Fynboerne

1929-11-26

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Syberg har været på et ikke aftalt besøg hos Jensen, men traf kun Olga hjemme. Han var kort i København bla. for at se "Uffe hin Spage" med Trylle/Franz' musik. Her mødte han Uttenreitter. Denne havde planer om at udgive nogle eventyr af H.C. Andersen med digterens egne illustrationer. Uttenreitter bad Syberg spørge Jensen, om man i ugebladet Ekko måtte gengive nogle af Jensens skulpturer.
Grete siger, at Jensen slider godt med sagaerne.
Syberg arbejder også selv godt, men er ikke så mobil som for 40 år siden.

Transskription

Pilegaarden 26-11-29
Kære Ven.
I Lørdags var jeg oppe og ringe paa Jeres Dør i Haab om at faa hilst paa Jer, men som jeg anede det, var I ikke hjemme og jeg fik kun hilst paa Olga. Jeg tænkte mig Muligheden af at hjemsøge Jer Mandag Formiddag, men det naaede sig ikke fordi jeg stak af med et Morgentog hjem til mine Billeder der optager mig stærkt i dette usædvanlig smukke Efteraar. Det var kun et Svip jeg var i Kbhvn. jeg havde lovet Trylle at overvære Marionetkomedien ”Uffe hin Spage” med Trylles Musik til, den var forresten meget indsmigrende, enkel og nydelig og slog an. Men jeg traf der Uttenreitter som talte om Din Billedhuggerkunst han har set – hos Dig selv vel? – og bad mig lægge et godt Ord ind for sig – men jeg maa hellere forklare Dig hans Tankegang og det gør jeg bedst ved et Eksempel. En af hans Projekter er at foranstalte et Udvalg af H. C Andersens Eventyr illustreret af H. C. Andersen selv ved et Udvalg af de mange Tegninger og Udklip han har lavet. U. mener det ville kunde blive end [en] smuk Bog der vil uddybe Billedet af H. C Andersen – hvad jeg synes han har Ret i. Om det er lignende Tanker der bevæger ham m. H. til Dig ved jeg ikke, men jeg tror det. Men i hvert [Fald] bad han mig om jeg ikke vilde forhøre hos Dig hvorvidt Du havde noget imod at udlevere et Udvalg af Dine Skulpturer til Gengivelse i Ugebladet ”Ekko”. Det var ikke hans Hensigt at drive Journalistik, men, som han al Tid søgte det, at lade Tingene tale selv. Jeg vil bede Dig om Du enten vil svare ham eller mig paa dette Spørgsmaal. For mit eget Vedkommende synes jeg at det vilde være morsomt en Gang at se et Udvalg af Din Produktion – ikke mindst blandt ”Myterne” illustreret med Gengivelser af Din egen Skulptur. Der er noget uretfærdigt i at Din Digtervirksomhed helt skal overskygge alle andre Sider hos Dig, der er kun faa som ved hvilke udmærkede Arbejdshænder Du gaar og gemmer paa.
Dette sidste (m. H. til en illustreret Udgave) staar for min Regning. Jeg talte med Grete som sagde at Du havde det godt og sled i Sagaerne.
Her gaar det godt – Arbejdet falder mig foruroligende let, det eneste der minder om Alderen er Besværen ved at bevæge sig. Jeg er ikke saa mobil som for 40 Aar siden.
Mange Hilsener til Jer begge to
Eders hengivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Sven Clausen: "Uffe hin Spage" blev omarbejdet til marionetteater af Holger Kapel, som også lavede dukkerne. Musik af Franz Syberg, kostumer efter udkast af Margrethe Levy, orkesterledelse ved Erling Bene. Opført på Forsøgsscenen. (Olav Harsløf: "Mondegruppen: Kampen om kunsten og socialismen i Danmark 1928-1932", s. 272)
Johannes V. Jensen var en udmærket billedhugger. Han har bla. modelleret buster af både Johannes Larsen og Fritz Syberg. Begge findes i bronzestøbt udgave på Johannes Larsen Museet.
I november 1929 begyndte Johannes V. Jensen at oversætte Egils Saga. Den kom sammen med diverse andre tekster til at indgå i De Islandske Sagaer, I-III, 1930-1932, illustrationer af Johannes Larsen.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv