Fynboerne
1899-11-25
Afsender
Marie Larsen, Vilhelmine Larsen
Modtager
Christine Swane
Dokumentindhold
Der tre breve. Hovedbrev fra Vilhelmine Larsen i Kerteminde og to vedlagte breve fra Marie Larsen på Båxhult.
Hovedbrev: Christine Swane må være tålmodig, hun skal nok få sine penge. Hun skal ikke tage sig af hvad Ellen Johansen siger. Det er stadig usikkert, om forældrene tager til Sverige.
Vedlagte breve: Marie Larsen håber meget at forældrene kommer til Båxhult. Johannes Larsen maler på to billeder med Alhed og Puf, samt et billede med grantræer.
Transskription
Kjerteminde den 25/11 99
Kjære lille Ugle !
Nu kom dit længe ventede Brev og du kan saa faa dit Søndagsbrev. Jeg er lige færdig med at veje noget Uld som skal være til Dækner – du havde nu ligefuldt faaet et Brev midt i Ugen om jeg havde faaet 1 Kr. at sende dig men det trækker ud med Jantzens Roepenge saa snart de kommer skal jeg sende dig hav Taalmodighed saalænge. Skriv ikke til Vilhelm derude han er her – kom i Aftes – og boer paa Johannes Værelse og har allerede i dag tilmorgen begyndt paa sine skriftlige Arbejder – han sidder foran det store Vindue og tegner paa Spillebordet der er god Plads for ham Kl 8 kommer han ned og til Kl. 9 er hans Værelse i Orden saa efter Middag gaar han igjen Kl. 1 og arbejder til 5 ved den lave Lampe
Efter Nytaar vil hun saa til Sybergs hun kom fra Erikshaab der længes de ogsaa snart efter Alhed og Barnet Fru Varberg var helt ængstlig for dem, jeg tænker mig de kommer lige til Erikshaab til Juul og saa her senere i Vinterquarter paa Feden.
Du skal sandelig ikke tage dig nær hvad Ellen Johansen finder for godt at komme med – er hun dygtig nok til at møde op med en saa afgjørende Kritik Jeg troer det ikke.
Her sender jeg disse Breve fra Sverrig de kom i forgaars og Agraren fik de sidste nu skal du have disse.
Jeg har ikke svaret endnu for det for det staar jo paa om jeg kan skrive vi kommer eller Marie skal rejse ene hjem nu paa Mandag skal Faer til Odense maaske der da bliver Udsigt til et bestemt Svar.
Det var herligt du hørte Grig den gode Jensen det gjør saa godt paa mig at høre en saadan Venlighed hils hende fra mig.
Gud ske Lov lille Dine jeg synes du er mere glad i Aar derovre i det store Kjøbenhavn nu paa Dagen kom jeg i Tanke om din Kaabe; men hvor er den? Jeg maa Opdagelse – saadan kan det gaa da jeg nu skulde paa Pulterkammer og se efter nogle Sengeklæder til Vilhelm der ligger en Bunke snavset Tøj og noget af dit saa jeg da imellem vi skal vaske paa Onsdag saa du maa endelig sende det saa hurtig du kan
Nu lev vel
Vi ere alle raske
Din trofaste Moder som altid har Eder i Tankerne Agraren er ogsaa rask han fik en stor Pose med Tøj Pølser og Fedtegrever.
Georg har slagtet.
Båxhult d. 17-11 1899
Kære Moder!
Tak for dit Brev; jeg var selv paa Høljeryd i Aftes og blev henrykt over at der var Brev; det andet Brev fik vi Mortensaften, jeg fik det med hjem da jeg var nede med det jeg havde skreven til Jer. Hvor det glæder mig at Du er glad ved den nye Pige og ligeledes at Karlene er flinke, bare det nu maa vare ved, saa kan vi jo faa det rart i Vinter. Jeg havde sikkert ventet at faa noget bestemt at vide om Jeres Rejse herop, men der stod jo kun det samme at I ikke helt havde opgivet den; kom dog endelig, alle hvem vi taler med spørger om I ikke snart kommer og vi svarer altid at vi haaber I kommer mens vi er her; Johannes kan vist ikke sige bestemt hvor længe de bliver her, Alhed mener at det maaske varer en Maanedstid endnu, de 2 Billeder med Alhed og Gaun har staaet stille en Tid paa Grund af at Johannes har malet et Billede ovre i Skoven, det er en Del Fyrre og Grantræer og da de rimeligvis bliver hugget i Vinter har han hængt svært i med det i den sidste Tid; nu kan han vist faa det færdigt paa et par Dage og saa tænker jeg han tager fat med Kraft paa de andre 2. Alhed længes efter at komme hjem og faa den lille Lejlighed indrettet, men det taler hun naturligvis ikke om for han maa jo have Ro til sine Arbejder.
Nu vil jeg bede Dig om at sige bestemt i næste Brev om I kommer eller ikke, for jeg har tænkt, at hvis I kommer, saa kan jeg følges hjem med Jer, kommer I derimod ikke; saa er det vel bedst at jeg rejser hjem, nu da her er Pige kan de jo nok klare sig uden mig; Alhed og Las kunde jo saa leje sig paa Kost hos Sybergs. Vi har det for Resten saa udmærket sammen herovre, Sybergs Børn er søde og morsomme og vi kommer alle godt ud af det med hinanden; Sybergs har Sovekammer i Hjørneværelset, hvor jeg ellers har ligget og jeg har sat en Seng ind i Kontoret og residerer der. paa Mandag skal vi slagte Gris, Sybergs har købt en hos Smedens for at have noget til Vinterbrug, det helt grinagtigt at slagte herovre. Hønset og jeg var i Nyby i Onsdags, der var Torvedag og vi var der for at købe Suppeurter, Adolph kørte for os og Lina var ogsaa med, det var dejligt Vejr saa det var en yndig Tur; Vejret har været storartet i de sidste Dage, Hønset,Tukuk, Besse og jeg har været på Strømhult i dag, vi gik hjem i det dejligste Maaneskin; jeg tror det er Fuldmaane i Aften, saa jeg gik og ønskede at I vilde komme en af Dagene, men selv om det bliver lidt senere og I ikke vil køre herop om Aftenen, saa kunne I jo ligge over om Natten enten i Halmstad eller paa Landeryd. Vi var nærmest paa Strømhult, for at spørge om Sybergs ikke kunne faa noget Brænde derovre, for paa Høljeryd faar vi kun noget skrækkeligt vaadt noget og det skøndt Johannes selv havde været nede hos Østerberg og bedt om Smeden maatte faa noget godt tørt Ved, naar han kom derned, Karlene faar alt det tørre, det er lige haardt nok at vi ikke kan faa ordentlig Brænde, naar vi tænker paa de Bjerge vi havde paa Høljeryd da den hvemmelige Birds overtog Sagen han ventes herop i disse Dage, eller maaske han kun kommer til Landeryd.
Saa kommer Klaks jo hjem om en 14 Dagestid det bliver morsomt en Gang igjen at faa ham hjem en Tid: Hør hvis I ikke kommer herover snart, saa kommer vi til at have nogle Penge sendt, vi ejer nu ikke en rød Øre mere, er der ikke flere som skal betale herovre? f.e.x. Anders oppe i Fru Jungbergs Hus eller Eckmann, saa kunne vi jo forsøge at faa dem, ellers maa I endelig sende os nogle; det er saa ubehageligt at være aldeles uden Penge. Nu er Du nok sød lille Moer og skriver saa snart Du faar dette Brev, baade om Rejsen og om dette sidste. Det er morsomt Agraren at synes om den nye Elev og at Uglen maaske snart bliver flyttet op. Hils alle derhjemme.
Mange kærlige Hilsner til Jer selv fra Jeres hengivne Marie.
P.S. Hilsen fra Sybergs til Jer og lille Marie, har hun det stadig godt?
Båxhult d. 18-11.
Kære Forældre!
Jeg vil kun tilføje at det nu er Tiden for Jer at komme, vi faar i den nærmeste Tid saa megen dejlig Mad i Huset; Baronen og Johannes købte i Morges en Raabuk, det var netop med Tanken paa Jer at den blev købt, Baronen ytrede, ”Vi vil dog ikke have Smalhans i Huset, naar Jeres Forældre kommer,” I kan se at vi alle venter Jer saa I kan da ikke nænne at skuffe os vel? Johannes er ovre i Skoven at male, saa han naar ikke at skrive, jeg gaar nemlig ned til Høljeryd nu og tager Brevet med.
Hilsen fra os alle.
Marie
Her har været meget smukt i Dag, med Rimfrost paa alle Buske og Træer. Vi har det godt.
Fakta
PDFDa
Poststempel på kuvert
Den lille lejlighed: Alhed og Johannes Larsen flytter i efteråret 1899 ind i en lejlighed på Feden.
Kuvert med adresse og poststempel
- Eckmann
Johanne Giersing
Niels Chr. Jantzen
Ellen Johansen
Fru Jungberg
Adolph Larsen
Alhed Larsen
Andreas Larsen
Georg Larsen
Johannes Larsen
Marie Larsen
Vilhelm Larsen
Marie Larsen, Georg Larsens datter
Jeppe Andreas Larsen, storkøbmand
Anna Syberg
Fritz Syberg
Hans Syberg
Laura Warberg
- Østerberg
Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv
Omtalte genstande