Fynboerne
1950-09-12
Afsender
Johanne Christine Larsen
Modtager
Astrid Warberg-Goldschmidt
Dokumentindhold
Det er slemt med børnelammelsen.
Frygteligt, at Andreas/Puf og Else Larsen mistede deres nyfødte. Else sagde, at det var godt, at det ikke var Laura/Bibbe Warberg Petersens dreng, der døde.
Andreas/Puf har kørt tur med de englændere, der er på besøg på Lindøgaard. De to er uinteresserede i det meste, og Joy er desuden uopdragen.
Laura/Bibbe har også kørt tur med en flok.
Peter Larsen og Jesper Hansen har været på besøg og kørt ture med folk. Peter kørte Joy og Peter på banegården, og det var rart at slippe af med dem.
Regnen ødelægger høsten.
Fritz Warberg har været på Fyn. Han fik besked om ikke at opholde sig for længe hos Elle(n) Sawyer.
Johanne/Junge syr servietter og bordløbere.
Transskription
[Håndskrevet på kuvertens forside:]
modt. 22 Sept 1950
besv. 28’ Sept.
(Junge 77 d. 29’ Sept.!)
Fru A. Warberg Müller
Bakkevej 12
Hareskov.
Tors. 26-9-02
Søn. 19/3-2000
Bibbe – Kerteminde
[Håndskrevet på kuvertens bagside:]
Lindøgaard Dræby St. Fyen.
Jeg har glemt H.s og S.s Efternavn, kan ikke sende S. før du fortæller mig det.
læst 7-5-02
[I brevet:]
Lindøgaard 12-9-1950
Kære lille Dis!
Tak for dit lange og som sædvanlig meget interessante Brev! Hvor maa det have været rædselsfuldt for Jer det med Børnelammelsen. Gud ske Lov, det fik en – for Nille – lykkelig Ende. Mon den anden lille klarer sin Mininggitis?
Ja, det var en stor Sorg for Else og Puf, men Elles Lille som var deroppe, da de fik Lov til at komme, mente da, at Else var nogenlunde. Jeg havde et lille Kort fra hende med Tak for Blomster og Breve, og ved du, hvad hun bl.a. skrev: Jeg har mange Gange i disse Dage glædet mig over, at det ikke var Bibbes Dreng, der døde! Var det ikke smukt? Rent objektivt har hun jo Ret, for jeg ved da ikke, hvad der var bleven af Bibbe, hvis hun skulde have mistet sin dejlige Dreng. Nu er han snart 4 Mdr. og allerede en lille Personlighed, saa self. meget værre, end naar de kun er 2 Dage gl. men alligevel var det stort af Else at føle og sige, som hun gjorde. Puf glædede os saa meget ved en Dag at ringe, at han vilde køre en Tur for Englænderne – hvis Manse vilde tage med. Da vi havde haft Regn, var det ikke slemt for ham at tage fri, for de kunde intet lave alligevel – ikke noget preserende. Han kørte dem saa til Egeskov, det dejlige Slot, som de besaa grundigt, ogsaa til Fjællebro og et Par Kirker. De havde Madpakker med, Puf Øl til hele Selskabet, og det havde været en skøn Tur. Manse paastod altid, at hvad man end viste dem, havde de ingen Interesse i det. De var et Par primitive unge Mennesker, ja paa Barnestadiet med kun Interesse for Butikker Kafeer og deslige. Jeg blev tit saa lynende gal paa dem, navnlig hende, naar hun bare skubbede Maden fra sig uden en Gang at ville smage paa den. Ruth hadede dem af et godt Hjærte. Men de tog den sidste Eft. til Kjerteminde og købte en ganske dejlig Pibe til mig og Cigarer – fede – til Agraren. - - Bibbe kom en Eft. (med Brø’ til Kaffen) og kørte os en dejlig Tur, Hindsholm, Maale Bakke, Hverringe St. Viby Mesinge Bregnør. Solen skinnede hele Tiden, og du kan tro, jeg nød det. Jeg sad foran hos Bibbe, og bag i de to Eng., Grete, Lise og Erik (Lillebror) Det var en skøn Oplevelse. Lille Troels laa i sin Kasse – paa Kisten i Gangen under Ruths Opsigt, men det var en utaalmodig lille Fyr, da vi kom hjem, vaad og sulten. Vi havde kørte Grete og Ungerne hjem, saa jeg
II
fik deres Have at se efter 2 Aars Forløb; hvad de havde af Blomster, Grete er jo Blomster-Menneske, det var dejligt at se, og Tinge stod der med et stort Smil, da vi kom. Lille Tinge føler sig af og til sat i Baggrunden, han siger, at ingen bryder sig om at komme til dem, det er altid Manse og Lindøgaard. Aa, hvor jeg ligesom genoplever vore unge Dage i Kjerteminde, hvor vi var de smaa, og hvor jeg maatte kæmpe med mig selv for ikke at blive for bitter. Men Tinge fik da en herlig Tur i Lørdags. Fredag Aften ved 9-10 Tiden kom en Bil - - hvem Søren kunde det være. To Herrer, sagde Englænderne, der spejdede, og ind kom Peter fra Båxhult og Lommes Jesper. De var paa Biltur i Peters egen Bil, for Jesper havde aldrig været paa Fyen og skulde nu se det Land. Det var vældig Sjov! De havde Soveposer og ik [”ik” overstreget] fik saa overladt en Smule Sengklæder og laa paa Gulvet i Dagligstuen – lidt haardt indrømmede de, da vi ingen Madras havde. Ruth foreslog selv, da Engl. kom, at hun kunde sove hos sin Søster, som bor i Strandgyden, Manse laa saa ovre i hendes Værelse, og de to i Havestuen og Gæstekamret. Næste Morgen kørte Peter dem (Engl. og Manse) til Fyens Hoved, hvor der ingen Tyre var, saa de kunde gaa helt ud paa det yderste af Hovedet, saa fik Jesper det set ogsaa, og om Eft. kørte den gode Peter dem til Odense, hvor de blev sat i deres Tog og blev vinket Farvel til – et for Manses Vedkommende meget lettet Farvel! Han kunde ikke lide Joy, hvorimod hendes friend: Peter var helt tiltalende.
Saa om Søndagen skulde de paa stor Tur, og jeg tillod mig om Aftenen at sige, om de ikke skulde have Tinge med. Jo, naturligvis! Per kom ogsaa med [”Per kom ogsaa med” indsat over linjen] Jeg sendte en Tier med Manse næste Morgen med til Tinge, saa han ikke skulde have Udgifter af Turen. De saa Ørbæklunde, var inde hos Titterne paa Glorup, som gav dem Kaffe og for Resten havde været saa glad ved Besøget, sagde Nina i Telefonen. Paa Rygaard var de, saa den store Riddersal og de dejlige Kældere, derfra til Svendborg og Turø (el. hedder det Thurø?) hvor de nød en god Kotelet. Saa havde de [”de” indsat over linjen] været ved Lykkesholm, hvor de saa en mægtig Havremark (de mente 50 Tdr. L.) med Korn sat i Traver, fuldstændig grøn i Toppen, altsaa spiret! Hvilket forfærdelig Tab for dem, der driver Gaarden, hvem de saa er. Ja, hvad den Regn ødelægger i dette Aar
3.
For os og Tinge ser det ikke godt ud, vi har baade Ærter, Lupiner og Sennep ude, en hel Del af Ærterne har vi dog faaet tærsket, intet af Tinges, som er mere sene med at tørre. Faar vi ikke lidt godt Vejr nu, kan det gerne blive til Katastrofe.
Frits kom her forleden en Gang [”forleden en Gang” indsat over linjen], men vi kunde ikke have ham, og han gik saa paa Lindø, hvor de egentlig var glade ved ham, og hvor han var i halvanden Uge, tror jeg. De ejede ikke Penge at købe Mad for, og jeg financierede saa Foretagendet og gav Grete 25 Kr. til det. Saa gik det jo. Han sad her flere Eftermiddage og snakkede med mig, det var helt morsomt. Saa drog han til Elle, men vi havde gjort ham det klart, at der maatte han ikke slaa sig ned; mon du ved, at Elle har faaet et daarligt Knæ, en Slags Slid-Gigt vist, fik Røntgenbehandlinger i Odense, og det havde da hjulpet udmærket, men Elle blev i Fjor mæt af Fritz, da han var der i 2 1/4 Maaned. Han var der da kun èn Nat og tog saa til Bibbe, hvor han antagelig er endnu. - Her er saa Servietterne, jeg vilde sætte Pris paa, om jeg kunde faa dem lidt snart igen, jeg har Bestilling paa 12 til Fritz Warbergs Svigermor, er ved at sy en Lysedug til en af vore Naboer: 16 Kroner og skal
[Skrevet på hovedet øverst siden mærket ”3”:]
ogsaa sy en Slags Bordløber til Fritz W. saa du ser, der er Gang i Forretningen, jeg er ogsaa meget flittig med det. Du kan nok markere, hvilke 6, han vil have, f. Eks. ved at ri en Traad
[Skrevet langs venstre margen på siden mærket ”3”:]
igennem de 6. Forøvrigt staar alt vel til her – hvis bare vi ikke havde de Sorger med Avlen. Servietter koster kun 2 Kr.
[Skrevet på hovedet øverst s. 4:]
Hvor er det dog kedeligt for dig med al den Astma og dine manglende Kræfter, og du har dog saa god Brug for dine. Det har ogsaa været en skidt Sommer, saa Sol-løs, og den Sol skulde vi jo have at tære paa hele Vinteren. Tak for Øjeblikket! Jeg synes ikke,
[Skrevet langs venstre kant s4:]
de skulde haane den Mand, der vil have bedre Boliger paa Vesterbro det er en ligesaa vigtig ”Front” mod Kommunismen som Militæret
[Skrevet på hovedet øverst s. 2:]
Hvad siger dog Ib og Janna til de 47,000 Meningsfæller, der har sagt fra? Folk begynder at forstaa, hvad Kom. egentlig er. – Det er pudsigt, at du som altid har hadet Politik nu skriver, - Politik, for hvad er dine Pipifaks andet? Har du tænkt paa det?
[Skrevet langs venstre kant s. 2:]
Saa kun til Slut de kærligste Hilsner til Jer begge fra din Junge
[Skrevet på hovedet øverst s. 1:]
Hvis han vælger Kransen med Navnetrækket hvad Bogstaver skal der saa staa?
N.B. Su. u.
[Skrevet på tværs s. 6:]
modt. 15’ Sept. 1950
Besvaret 16’ Sept.
Skrevet til J.C. Pedersen, Aarhus
19’ Sept. 1950
Fakta
PDFDa
Datoen er skrevet øverst s. 1
Det vides ikke, hvem H & S var.
"Englænderne" var Joy Deason og hendes ven, Peter. Martin/Manse Warberg Larsen lærte dem at kende, da han opholdt sig i England for at lære om landbrugsvæsen.
Fjællebro er en gammel hovedgård, der ligger i Herringe Sogn, Ringe Kommune. Fjællebro Gods ejes siden 2016 af Fjellebro Gods A/S (Wikipedia jan. 2024).
Ørbæklunde er grundlagt ca. år 1500 under navnet Lundsgaard. Det var derefter en befæstet borg, betegnet Ørbæklundsgaard fra 1502 og kendt under sit nuværende navn Ørbæklunde fra omkring 1528. Gården ligger i Ørbæk Sogn, Nyborg Kommune. (Wikipedia jan. 2024).
Lykkesholm er en gammel hovedgård, som nævnes første gang i 1329 og kaldt Magelund, men benævnt Lykkesholm fra 1380. Gården ligger cirka 3 km sydvest for den fynske by Ørbæk og ca. 21 km sydøst for Odense. (Wikipedia jan. 2024).
Glorup er en herregård i Svindinge Sogn på Sydøstfyn. (Wikipedia jan. 2024)
Rygård er en herregård i Langå Sogn på Sydøstfyn. Den er i sameje med Glorup (Wikipedia jan. 2024).
Det vides ikke, hvad Fritz Warbergs svigermor hed. Ruths søster kendes heller ikke.
"Øjeblikket" var formodentlig et tidsskrift.
Adfessen er skrevet på kuvertens bagside
Adressen er skrevet på kuvertens forside
Jesper Hansen
Grethe Jungstedt
Adolph Larsen
Andreas Larsen
Peter Andreas Larsen
Else Larsen, Else, Andreas Larsens kone
Pernille Marryat
Ib Marryat Johansen
Ruth -, pige i huset hos Johanne Larsen
Ellen Sawyer
Janna Schou
Fritz Warberg
Karen Warberg
Marie Warberg
Grethe Warberg Larsen
Lise Warberg Larsen
Martin Warberg Larsen
Per Warberg Larsen
Erik Warberg Larsen, søn af Erik og Grethe
Laura Warberg Petersen
Troels Warberg Petersen
Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv, BB0581
Nej
Testamentarisk gave til Østfyns Museer fra Laura/Bibbe Warberg Petersen