Menu

Fynboerne

1915-02-05

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Frits Syberg beder Ernst Goldschmidt, om de kan mødes i København i forbindelse med forberedelserne til Anna Sybergs mindeudstilling i februar 1915. Ved den nyligt afsluttede afstemning i den Frie kom fru Willumsen ind, men ikke Naur og Rude.

Transskription

Pilegården Kjerteminde
5-2-15
Kære Goldschmidt.
Idag har jeg modtaget Kataloget over Annas Udstilling, og sender Dig straks min Tak for Din Ulejlighed med denne. Jeg kommer over en Dag og ser på den mens Olga Jensen er her, jeg tør ikke forlade Huset ellers. Det bliver under alle Omstændigheder et meget kort Besøg og jeg vilde gerne aftale med Dig om vi ikke kunde træffes den Aften jeg kommer over, og tilbringer Aftenen sammen ?? Send mig et Kort om hvornår, og om det i det hele taget kan lade sig realisere. Kan Du have en Aften tilovers f.Eks. sidst i den kommende Uge eller først i den næste?
Mange Hilsner din hengivne Fritz Syberg.
Det var jo et nydeligt Resultat af Afstemningen i den Frie.
Fru W. (Willumsen) kom ind Rude og Naur ikke.

Fakta

PDF
Brev

dansk

Datoen fremgår af brevet.

Skrevet på skrivemaskine af ukendt person. Det vides ikke, hvor originalbrevet befinder sig. Der er transskriberet efter kopien.
Pilegården (nu Sybergs Have, Kerteminde) stateligt hjem i gåafstand fra Johannes Larsens bolig på Møllebakken erhvervedes i 1902 af Anna og Fritz Syberg. Efter Fritz Sybergs død i 1939 overtoges stedet af sønnen Franz Syberg og dennes familie. I 1955 nedbrændte huset ved en ildebrand, der kostede Franz Syberg livet.
Den Frie er en kunstnersammenslutning, der blev stiftet i 1891 af danske billedkunstnere i protest mod adgangskravene til det etablerede Charlottenborg. Det gør sammenslutningen til Danmarks ældste kunstnersammenslutning.
I 1915 opstod et generationsproblem på den Frie. En gruppe yngre kunstnere, heriblandt Albert Naur, Rude og Ernst Goldschmidt blev nægtet optagelse på udstillingen. Etablerede fynbomalere herunder Fritz Syberg og Johannes Larsen stillede sig solidariske og sammen dannede yngre og ældre malere udstillingsbygningen Grønningen. Her var Larsen og Syberg medlemmer frem til 1925.
Kilde:
Porsmose, E.: Fritz Syberg, kunsten, naturen, kærligheden. Gyldendal, 1925.
Scavenius, Bente: Den frie Udstilling i 100 år. Borgen, 1991.

Pilegården
  • Sybergs Have, Kerteminde
  • Den Frie, København
  • Grønningen, København

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv

Boet efter Peter von Syberg, barnebarn af Anna og Fritz Syberg.