Fynboerne
9. jul. 1927
Resumé
I anledning af 1.000 året for Altingets oprettelse tog forfatterne Gunnar Gunnarsson og Johannes V. Jensen initiativ til en nyoversættelse af De islandske Sagaer.
Dagbøgerne i 1927 er beskrivelser af natur, fugle og rejsen i Island fra 8 juni til 5. september 1927.
Rejsens formål er indsamling af materiale til illustrationer af de sagasteder og landskaber, hvor sagaernes handlinger udspillede sig.
Omkring 300 penne og tusch illustrationer blev resultatet af de to rejser i 1927 og 1930.
*26a
           9 Juli 
Tegner fra Gaarden mod 
Ø og efter Middag fra V. 
saa gaar jeg et Stykke V paa 
og tegner Eyjafjallajökul. 
En Ravn sætter sig paa en 
af de nye Telefonpæle og 
skriger. Det er Valgdag 
og alle rider til Valg i 
Grjótá. En Stenpikkerunge 
holder til hvor jeg tegner 
og sætter sig hvert Øjeblik paa 
en Klippe ved Siden af mig. 
Det er V vind og klart Solskin 
ogsaa ude over Havet saa 
vi ser Vestmannaeyjar og 
Landøerne med alle Gaar
dene svømmende i Solflim
mer og lave Luftspejlinger
lette Klodeskyer og store
Skymasser over begge 
Jøkeltoppe. 
Tegner Bræerne foran 
Þórsmörk og gaar saa en 
lille Tur for at faa varme 
*26b
Fødder. Jeg har ikke andet 
Fodtøj her end de korte Gummi
støvler. Resten ligger i Hlíð
arendakot eller Rey
kjavík. Jeg har ellers haft 
et Faareskind at sidde 
paa hele Dagen. Gaar lidt 
hen langs Þverá. Præstekra
ver Strandskader Terner 
der hvor Aaen har skaa
ret sig ind til Ridestien 
letter en Strømand. 
Vipstjerter Engpibere
Hjem til Aftensmad. 
Jeg var begyndt at tro 
at man kun spiste Middags
mad her da jeg de 2 første 
Dage fik Middag 2 Gange 
om Dagen men i Eftermg og 
i Aften har vi faaet koldt 
Bord.
Tørret Torsk (fersk Klipfisk) 
pilles i Stykker med Fingrene 
og spises med Smør paa
*27a
Fladbrød af Hvede.
 Noget Paalæg der hedder
    og som ligner Fars 
skaaret i store Skiver, det 
skal være Faarekød der er kogt 
til det falder fra Benene 
og derefter hamret eller stødt
    det smager og ser ud som 
kogt Fars. Det \var/ saadan noget 
Halgerd lod stjæle i Kir
kjubær. Og saa var der den 
første Aften røget Faarekød. 
Sød Mælk til, bagefter 
Skyr og Fløde og Melis. 
Da vi er færdige med at 
spise er Kl. 12, om Natten 
altsaa og jeg gaar i Seng.




